- När jag publicerade min första bok, Personspelet 1985, var det en recensent i Expressen som skrev att "äcklet och avsmaken vältrar sig över läsaren". Det var ingen som reagerade över det då, det ansågs rimligt att tilltala en homosexuell författare på det sättet, säger Jonas Gardell.
- I dag är jag folkkär. I stort sett alla hälsar på mig när jag går runt på stan, ungefär som man hälsar på en kompis.
Många humorister är ganska blyga och tillknäppta privat, Charlie Chaplin är ett klassiskt exempel. Stämmer det in på dig?
- Privat är jag oerhört skygg och tillbakadragen. Jag går inte gärna utanför dörren, i princip. När jag ändå gör det rör jag mig i mina lokala kvarter på Söder, käkar lunch på samma ställe varje dag. På scenen är jag en mycket friare, roligare, sexigare och flörtigare kille. Jag önskar att jag kunde vara sådan privat också.
I Roma på lördag är det sista chansen att se föreställningen Trafikplats Glädjen, berättar han.
Vad har du för relation till Gotland?
- Min relation till Gotland handlar mest om arbete. Min första långfilm, Pensionat Oskar, spelades in på Holmhällar och det var faktiskt första gången jag var på Gotland. Sedan har jag varit där och gjort föreställningar ett antal gånger.
- Jag har tyckt bäst om Visby när jag varit där utanför säsong, när stan är nedsläckt och stängd. Jag gillar ju när man får vara i fred, jag skulle till exempel aldrig stå ut med Almedalsveckan.
Han har turnerat med Trafikplats Glädjen ett par år - gotlänningarna har tidigare kunnat se den på Wisby strand i november 2010 - men han har inte ändrat så mycket i texten efterhand.
- Jag har lärt mig av yrkesclowner som kan köra samma nummer år efter år. Det finns till och med clownnummer som går i arv från far till son. Tricket är att kunna göra en föreställning som är lika bra första som sista gången man kör den.
Jonas Gardell är mycket. Författare, komiker, manusförfattare till film och tv, kompositör och sångare. Gemensamt för alla hans projekt är viljan att berätta historier.
- Att berätta är väl det enda jag egentligen kan. Så jag försöker göra mesta möjliga av den talangen.
I sommar kommer författaren Jonas Gardell ut med sin första roman sedan 1996. Det är första delen i romantrilogin "Torka aldrig tårar utan handskar" som handlar om aids-epidemin på 1980-talet.
- Sammanlagt är det tusen sidor i trilogin, jag har aldrig skrivit något så stort förut. Jag tror att det här projektet kommer att visa sig vara det viktigaste jag gjort. Det har varit väldigt fascinerande att skriva den här historien, eftersom jag var med på den tiden och är en av överlevarna. Så det är en berättelse om aids-epidemin, men också om mig och mina vänner.