Jonas ger innerstaden en bättre boendemiljö - rosas för slitstarka stensättningar
När Innerstadsföreningen i mars delade ut sin belöning Guldrosen till stensättaren Jonas Karlsson kunde denne inte närvara personligen eftersom han var bortrest på semester.Men i går fanns han på plats. Närmare bestämt arbetade han med stensättning utanför föreningens ordförandes Ulla Söderströms bostad på S:t Klemensgatan.Så Jonas och hans tre arbetskompisar bjöds in för att officiellt motta belöningen.
Den 13:e Guldrosen gick således till stensättaren Jonas Karlsson.
- Vi fick tips om dem som lägger gatsten, hörde oss för och ditt namn kom överst på listan, du representerar dina arbetskamrater, sade föreningens förre ordförande Gunnar Gustafsson (som avgick vid årsmötet eftersom han lämnat innerstan).
Stor skicklighet
I motiveringen hette det bland annat att innerstadens gator stensatts med stor skicklighet. Gatsten åldras med behag och blir vackrare med åren och bidrar till innerstans karaktär.
I belöning fick Jonas Karlsson en inskription på en guldfärgad plakett, en ros och en guldfärgad smågatsten.
- Jättefint, roligt med lite uppskattning, menade Jonas Karlsson som under vintersäsongen jobbar inom snösvängen.
Gatstenen
Just nu håller hans arbetslag på med stenläggning på S:t Klemensgatan, då handlar det om reparation efter en grundrenovering.
Annars är det nedläggning av fjärrvärmerör som för tillfället skapar massor av jobb. Det senaste större arbetet var S:t Nicolaigatan.
Gatstenen man använder sig av just nu kommer från den som brytits upp i Norderbacke när denna byggts om.
I stort sett är kommunen självförsörjande, det handlar om återanvändning när innerstan beläggs med gatsten i stället för asfalt. Det finns en del sten kvar att ta hand om, ofta ligger gatstenen kvar under senare års asfaltsbeläggning.
I P 18-området lär det finnas en hel del, bland annat i lager under kaserngården.
Stenbelagda gator förknippas med Visby men det finns även några i Slite.
Om ny sten köps in kommer den från Polen. Men den har vissa nackdelar.
Den är enfärgad, vilket gör beläggningen tristare för ögat än när det växlar i skiftningarna. Den är inte heller handhuggen utan maskinellt bearbetad, något som medför att formen inte blir perfekt.
Priset för gatsten låg vid senaste beställningen på 3:25 kronor styck. Men livslängden är betydligt längre än för asfaltsbeläggning.
- Stensättning är överlägsen asfalt om den görs rätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!