Jonathan har fått en coach

För en tid sedan drog socialtjänstens ungdomsenhet på Gotland igång ett nytt två-årigt projekt.
Det handlar om coaching - vägledning - för ungdomar mellan 13 och 21 år.

Gotland2006-05-24 06:00
Verksamheten är i full gång och hittills deltar nio gotländska ungdomar med coacher. Fler ungdomar står i kö för att få coaching.
Marica Gardell, som är verksamhetschef på ungdomsenheten, berättar att tanken med projektet kom i och med de stora årskullarna födda 1989 till 1992 kom upp i tonåren. Det kom ökning av anmälningar just om en del ungdomar som var på väg att glida iväg utför i samhället.

Coacher utifrån
- Vi kände att vi måste tänka om, säger hon. Den här varianten finns i en del andra kommuner och vi valde att kalla det coaching, att utbilda coacher och att ungdomar som vill ha hjälp och stöd skulle kunna få "egen" coach ett halvår, i samförstånd med sina föräldrar och teamledaren.
Det var viktigt att det kom in en grupp personer utifrån som ville bli coacher utan att socialtjänstens traditionella verksamhet, som står för ganska tunga begrepp, blev den tongivande. Istället finns en ambition att socialtjänsten blir mera öppen.

Tack för hjälpen
Från ungdomsenhetens sida är det teamledare Christina Gjertz och ungdomssekreterare Bertil Östman som leder verksamheten.
Informationen om såväl rekryteringen för coacher som ungdomar som ville ha coaching spred sig. I höstas började coachutbildningen och i dagsläget har 21 personer gått den. Det rör sig om personer från 23 till 65 år, om arbetslösa militärer, om pensionärer med flera.
- Det finns också yngre som nu vill ge något tillbaka som tack för vad ungdomsgruppen gjort för dem i tonåren, säger Bertil Östman.
- Det är fråga om coaching för hjälp och stöd och det är ungdomarna som styr den i samförstånd med föräldrar, säger Christina Gjertz, som började sin teamledaretjänst 31 augusti ifjol och nämner att projektet är ett samarbete med länsstyrelsen.
När en tonåring hör av sig och vill ha coaching görs en bedömning och efter beslut möts han eller hon, föräldrar, socialsekreterare och teamledare, i nästa möte deltar den eventulle coachen men inte socialsekreteraren, och tredje mötet blir med endast tonåringen och coachen.

Halvårsprojekt
Stämmer personkemin följer sedan nytt möte med de berörda och en coachplan skrivs.
- Det måste vara tydligt vad coachen har för uppdrag så det inte kolliderar med föräldrarnas stöd och hjälp för sitt barn, säger Marica Gardell.
Fem till tio timmar varje vecka träffas sedan tonåringen och coachen under det halvår som coachingen pågår. Under den tiden är det regelbundna träffar efter två och fyra månader med gruppen kring tonåringen och när halvåret gått görs en avstämning.
Coachen och tonåringen kan hitta på mycket saker tillsammans, det kan handla om tonåringens intressen och hobby och mycket annat.

Ett steg mot vuxenlivet
- Vi tycker det är föredömligt att föräldrar i de här fallen sett till att deras tonåring också kan få stöd av någon annan vuxen, säger Marica Gardell. Och efter, som längst, ett halvår är det meningen att coachingen skall ha gett sånt stöd så att tonåringen kan släppa taget en bit, våga ta ett steg in i vuxenlivet, men stadigt förankrad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om