Jonny föreläste om vind- och solenergi

Elräkningar är inget för Jonny Gustafsson.
Det är solen och vinden som förser huset i Hörsne med ström - inte elbolagen.
­Tekniken är häftig och det är roligt att kunna göra en miljövänlig satsning, säger Gustafsson.

Gotland2004-05-18 04:00
I går var det miljödag för eleverna vid Donnergymnasiet i Klintehamn. Inbjudna gästföreläsare diskuterade bland annat hotet mot Östersjön och kommunens miljöarbete, liksom ekologisk odling och global livsmedelstillverkning.
Jonny Gustafsson berättade hur han gjorde sitt hus i Hörsne självförsörjande på el. För sex år sedan köpte familjen det oisolerade stenhuset på 130 kvadratmeter. Mycket har hunnit hända sedan dess.
­Det var ett riktigt renoveringsobjekt och bestod i stort sett av fyra väggar och ett tak. Det fanns inget vatten, ingen el eller något avlopp, minns han.
Ganska snart insåg de att hushållet behövde ett kylskåp. Och mikro, och frys, och tv, och cirkelsåg...
Huset försågs med några solceller. Under sommaren 2001 arbetade Jonny Gustafsson i USA, där han också hämtade inspiration och idéer till huset i Hörsne. På gården tronar nu ett litet vindkraftverk på ett kilowatt, på taket finns 13 kvadratmeter solpanel och en omvandlare gör den ingående likströmmen till växelström. Energin som inte behövs för stunden kan lagras i en batteribank i upp till tre veckor.
­Batterierna kostade 20000 kronor att köpa, och beräknas räcka i 15-20 år. Det ger en driftskostnad på 80 kronor i månaden, berättar Gustafsson.
De senaste åren har tekniken utvecklats. Om han hade gjort investeringarna i dag skulle han kunna välja kraftfullare vindkraftverk och omvandlare som ger en ännu bättre strömförsörjning.
­Vi kan inte använda alla apparater samtidigt. Om vi tvättar och dammsuger går det inte att också starta diskmaskinen, men det där lär man sig efter ett tag, menar Gustafsson.
Från mars till oktober är huset självförsörjande på värme, övrig tid kompletteras med vedeldning.
Och han slipper oroa sig för höjda elpriser.
Trots att tekniken är gammal och välkänd är det inte så många fastighetsägare som investerat i den. De relativt låga elpriserna är en förklaring, tror Jonny Gustafsson.
­I Tyskland finns det ett regeringsbeslut på att 30 procent av elproduktionen ska komma från sol och vind. Men där är också elpriset tre gånger så högt som i Sverige, det driver på utvecklingen, menar han.
Hela systemet i Hörsnehuset har kostat omkring 200000 kronor.
Det är en rejäl investering men den betalar sig på drygt tio år, har Gustafsson räknat ut.
­På kort sikt ger det ingen ekonomisk lönsamhet men miljövinsten är stor, konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om