JORDBÄVNINGSKATASTROFEN
Barn- och utbildningsförvaltningen räknar med starka känslor i samband med skolstarten den 10 januari. Redan nu har ledningen avbrutit julledigheten för att aktivera sina krisgrupper.
? Vi har krisgruppsmöten i dag och i morgon [läs onsdag och torsdag]. Vi bryter våra semestrar för att prata om hur vi hanterar ett nationellt trauma och hur vi gör när vi drabbas av egna offer, säger förvaltningschef Lars Danielson.
??Vi vet ju inte omfattningen på det hela än, hur många elever, medarbetare och föräldrar som är drabbade. Men snart är det skolstart, så vi måste agera.
Fokus på rektorerna
Fokus riktas mot rektorerna, som ska informeras om läget och om de resurser som finns till deras förfogande.
? I morgon [läs i dag, torsdag] får dessa ett mejl där vi pekar på vissa viktiga frågeställningar. Så uppmärksammar vi resursteamet på att göra sig mentalt förberedda på att stötta rektorerna.
Utöver resursteamet så aktiveras nu varje skolas respektive krisgrupp, med exempelvis psykolog och sköterska, inför den 10 januari. Rektorerna ska i samråd med dessa avgöra hur personalen på respektive skola bäst hanterar läget. Skolan lutar sig även mot den regionala krisgruppen, där skolpsykologen Roland Engström och resursavdelningens chef Per Stenström medverkar.
Enligt Danielson kommer man inledningsvis inte att söka hjälp utanför de kommunala skyddsnäten.
? Får vi behov söker vi mer hjälp, men just nu känns det viktigt att inte heller blåsa upp det allt för mycket. Det är bäst att saker och ting sker i den normala miljön, med den ordinarie personalen.
? Vi får ta till oss biskop Koskinens ord, att vi får handla moget och försöka lösa det i den egna organisationen, men inte vara främmande för att be om hjälp.
På den förskola som redan nu har fått tråkiga nyheter, har rektor avbrutit sin semester och samrått med personalen om hur barnens reaktioner ska bemötas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!