Jordbruksministern fick se Europas modernaste morotspackeri ­ Jag är mycket imponerad

I går invigdes Europas modernaste grönsakspackeri: Ryftes grönsaker i Fole.
Efter 80 investerade miljoner har en anläggning på 5000 kvadratmeter tagit form, där man ska fortsätta att hantera och utveckla förädlingen av grönsaker och rotfrukter.
Satsningen innebär 15-20 nya arbetstillfällen på vad som började ta form för snart 40 år sedan...

Gotland2003-09-19 04:00
Det började redan 1966, då Yngve Andersson började med trädgårdsodling på familjegården och det är nu 20 år sedan Ryftes grönsaker AB bildades. Företaget ägs idag av fyra medlemmar av familjen Andersson, har 35 helårsanställda, hanterar tiotusentals ton grönsaker och omsatte i fjol cirka 44 miljoner kronor.
Nu har man satsat närmare 80 miljoner kronor i en nya anläggning på 5000 kvadratmeter, som började byggas i augusti 2000. Där fortsätter man med den befintliga verksamheten: att tvätta, sortera och packa rotfrukter och grönsaker. Stor fokus ligger nu också på förädling.
När utökningen är helt iscensatt kommer man att ha skapat 15-20 nya arbetstillfällen, enligt Yngve Andersson.
Närmare 350 gäster hade bjudits in till den historiska invigningen. En av dem var jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist. Det var med ett brett leende hon klippte det blågula invigningsbandet och talade om vikten av "den gröna näringen", som hon menar erbjuder god och näringsriktig mat, miljömedvetenhet och goda framtidsförutsättningar.
Att Ryftes satsar på förädling är helt rätt, sade hon och nämnde att svensk livsmedelsexport går mycket bra.
­ Förädling ger konkurrenskraft. Jag är mycket imponerad av den här investeringen och av framtidstron.
Extra spännande, menade hon, är att företaget har en gammal historia och samtidigt ligger långt framme i sitt framtidstänkande.
­ Det är ett modernt företag med gamla rötter och de yngre står beredda att ta emot framtiden. Jag tror på Ryftes!
Företaget är sedan tidigare Sveriges största morotspackeri och blev i våras också landets största leverantör av palsternackor, med ett kontrakt avseende 500 ton till Ica. Den nya anläggningen gör också Gotlandsföretaget till Europas mest moderna grönsakspackeri.
Förädlingssatsningen innebar bland annat att Jordbruksverket i somras beviljade 4 miljoner kronor av en total projektkostnad på 35 miljoner för "ökad förädling och bearbetning av rotfrukter".
I våras inleddes också en studie med Livsmedelsinstitutet, i syfte att ta fram en metod att kunna lagerhålla skalade produkter under längre tid. Yngve Andersson betecknar det nya projektet med förädling av minimorötter från USA som "lovande", men är i övrigt hemlighetsfull. När och i vilken skala en eventuell produktion kan komma igång vill han inte säga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!