Jordbrukspolitik, dieselskatt och arbetsgivaravgifter ämnen för dagen
Jordbrukspolitik, dieselskatt, arbetsgivaravgifter. Det var några av de ämnen som eleverna vid Lövsta landsbygdsgymnasium tog upp då de fick tillfälle att prata med politiker på onsdagen.Förstagångsväljaren Anders Larsson tyckte efteråt att utfrågningen hade gett honom större insikt i hur partierna tycker och tänker i olika frågor. Det börjar klarna på en del områden, men när det gäller andra frågor har jag fått tänka om.Leif Dahlberg (kd) som driver en personvalskampanj var nöjd efteråt. Jag tror att jag får många kryss, spekulerade han.
Riksdagskandidaten Lars Thomsson (c) bjöd på center-karameller och presenterade sig själv som en "aktiv bonde" som ägnar sig åt politik på fritiden.
Hans lantbrukserfarenhet var förmodligen en värdefull tillgång i sammanhanget. Många av elevernas frågor rörde just lantbruk och småföretagande.
En elev var oroad över att spannmålsprodukterna sjunker i värde medan en annan ansåg att arbetsgivaravgifter var en straffavgift för företagaren.
De här eleverna vet vad det är att vara småföretagare, sade Leif Dahlberg (kd).
På hans bord fanns broschyrer med den direkta uppmaningen att "kryssa Leif Dahlberg till kommunfullmäktige den 15 september" samt knappar som pryddes av texten "Antiegoist".
<span class=MR>Religiös inget krav</span>
Han förklarade för några av eleverna att man inte behöver vara religiös för att vara kristdemokrat.
Jag är inte kristen på det sättet. Det behöver man inte vara för att vara kristdemokrat. Jag är moderat i botten.
Efteråt berättade han att han var moderat i trettio år innan han gick över till kristdemokraterna. Anledningen var att de betonade etik och moral, viktiga aspekter som han tyckte att moderaterna saknade.
Det finns ingen som har ensamrätt på etik och moral. Kristdemokraterna har för mycket religiös stämpel. Ungdomarna här tror att det är präster hela gänget i partiet. Kanske var det så från början, men inte längre, sade han.
<span class=MR>Tror på kommunikation</span>
När han flyttade till Gotland trodde han att det skulle finnas mer av just etik och moral här. Men så var det tyvärr inte, enligt Dahlberg.
Det finns en slapphet här, man sköter sitt. Själv tror jag på kommunikation, men här finns en tystnad. Det finns till exempel massor av människor som inte tycker att det är rätt att bygga en kongresshall här, men man säger ingenting.
De första frågorna han fick handlade om homosexuellas rätt att adoptera.
Men det tycker inte jag. Barnen är det viktigaste vi har, man ska inte manipulera med dem, sade han och tyckte att några av eleverna hade varit lite provokativa i sina frågor, medan andra "köpte" vad han hade att säga.
<span class=MR>Inte bara prat</span>
Efteråt var Leif Dahlberg nöjd med utfrågningen.
Jag är en engagerad människa. Jag pratar inte bara. Jag tror att jag får många kryss och att kristdemokraterna går framåt i valet, sade han.
I skolan hade man förberett sig innan genom att skriva ned frågor och läsa tidningar. Förstagångsväljaren Anders Larsson, som går årskurs tre på naturbruksprogrammet, ansåg att det är viktigt att rösta.
Nu har jag chansen att säga vad jag tycker. Då ska man göra det.
Han tyckte att han hade fått en hel del insikt i hur partierna tycker och tänker i olika frågor efter den politikspäckade förmiddagen. Samtidigt hade han fått svar på sina egna frågor, vilka framför allt rörde lantbruk, bland annat dieselskatt och fraktpriser.
Det kostar för mycket för oss här på Gotland, sade han.
Han konstaterade att det fanns både likheter och skillnader mellan partierna.
<span class=MR>Fel med 18-årsgräns </span>
Många tyckte likadant. Miljöpartiet och jag var väl inte riktigt överens, men det hade jag inte räknat med heller.
Nio elever i hans klass är förstagångsväljare. Anders Larsson menade att den rådande 18-årsgränsen är fel. Man borde få rösta det år man fyller arton.
Man hinner ju bli 22 annars, innan det är val nästa gång. Det har jag tagit upp i dag och de flesta tyckte som jag.
En del av politikerna var slipade medan andra inte riktigt visste vad de skulle svara, tyckte han. Själv skulle Anders Larsson kunna tänka sig att engagera sig politiskt, till exempel genom att gå med i ett parti. I så fall skulle det nog bli centern, berättade han och tyckte inte att det var så viktigt att hålla hemligt vilket parti man stöder.
Nej. Jag skäms inte för vad jag tycker. Centern är ju ett bondeparti som arbetar med de frågor som jag tycker är viktiga. Och så tyckte jag att Lars Thomsson var väldigt duktig, sade han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!