Jordgubbar lagom till allhelgona...

Plus 28 visar termometern på solsidan, i skuggan är det bara 18. Vid Gärdarve i Levide är det ännu sommar.

Gotland2005-10-14 06:00
Intill huset har Bernt och Siv Engström jordgubbslandet. Till midsommar fick Bernt inte några jordgubbar. Försommaren var alldeles för kall. Men nu, i mitten av oktober, blommar landet med hundratalet blommor, det är gott om kart och redan har Bernt högtidligt provsmakat den första mogna höstgubben.
- Jag och frugan delade på den i går, jordgubben var inte riktigt lika god som de i somras men ganska söt ändå, säger Bernt och myser.
Han gillar att odla, och att få landet fullt av jordgubbar två gånger på en säsong måste vara bingo.

Till mage, frys och saft
Förstaskörden som mognade mer tidsmässigt normalt gav ungefär 50 liter på hundratalet plantor. Det räckte att stoppa i både mage och frys, och Siv kokade saft på en del av bären. Hur mycket som nu hinner mogna innan frosten kommer återstår att se. Bernt har planer på att täcka över landet med något på nätterna. Och vem vet, det kanske hinner bli åtskilliga liter lagom till allhelgona!
Ett år som detta har Bernt aldrig varit med om. Temperaturen har hela hösten legat mycket över det normala. Högtrycken har naglat sig fast och konstant pumpat varma sydostvindar upp över Gotland.

Mot sydligare nejder och Rone
Efter att ha njutit av sol och jordgubbar i Levide går färden mot Änggårde i Rone. Där är sensationen om möjligt ännu större. Kaija Fredriksson har odlat jordgubbar i tio år vid Änggårde men aldrig varit med om något liknande. Landet med de tre olika sorterna jordgubbsplantor gav närmare 1 500 liter i somras. Kaija klippte ner bladen efter skörden och förberedde sig för vinter. Men, sommaren tog inte slut och jordgubbsplantorna ville mer. Nya blommor slog ut och blev till kart.
- Men jag hade då inte kunnat drömma om att de skulle mogna när jag såg alla karten, säger Kaija och smakar på en jordgubbe i solskenet.
I förrgår plockade hon en hel liter solmogna bär. Redan har nya gubbar börjat mogna. GA:s utsände, som har ett förflutet som jordgubbsplockare, hjälper gärna till och snart har vi tillsammans fått ihop nästan en liter till. Mycket mycket goda, oändligt somriga, helt fantastiskt söta och saftigt solvarma jordgubbar. Ur led är väl tiden?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om