Hur årets jordgubbssäsong skulle bli var länge osäkert efter en extra kylig vår. Hos odlarna på ön väntade man sig en sämre sommar, men när värmen väl slog till blommade jordgubbarna på fälten upp. Inför nationaldagen och öns skolavslutningar var det många som var sugna på det röda bäret till gräddtårtan.
Tomas Stenhuse på Stenhuse Gård i Sanda plockade nästan tolv pallar jordgubbar per dag. Trots det ekade de flesta hyllor tomma på gotländska jordgubbar i många av öns matbutiker. Hos flera Ica-butiker pågick nämligen en kampanj med jordgubbar från Skåne.
– När chansen att sälja försvann till butiker på ön och jag stod kvar med flera pallar om dagen med jordgubbar, så blev jag förbannad, säger han.
Han fick i stället leverera till butiker på fastlandet, ha självplockning på gården och frysa in flera ton jordgubbar.
– Det var uselt att jag inte ens fick frågan. Någon av alla Ica-butiker på Gotland borde ha tänkt att det måste finnas gotländska jordgubbar om det fanns skånska. Men de brydde sig inte utan högg på ett billigare erbjudande, säger Tomas Stenhuse.
När det vankades midsommarafton som så ofta förknippas med jordgubbens högtid, såg Tomas sin chans att ge tillbaka.
– Jag gjorde den sista leveransen på måndagen, men på tisdagen meddelade jag att det inte blir några mer jordgubbar, säger han.
Både grossisten Gotlandspecialisten – som var mellanhand i sammanhanget – och butiker som Ica Maxi reagerade på beslutet.
– Det ringdes en hel del från båda, som tyckte att det var konstigt. Men det är inte ett dugg konstigt. Om man inte engagerar sig så pass mycket att man kan ringa till mig och kolla om det finns jordgubbar, så behöver inte jag leverera till dem, säger Tomas och fortsätter:
– Tidigare år har Ica-butiker ringt och kollat med mig om de kan få gotländska jordgubbar för samma prisbild som erbjudandet med skånska från centralt håll och då har jag alltid kunnat möta dem i det.
Moa Lilja som är butikschef på Ica Maxi har en annan bild av skeendet:
– När kampanjen från centralt håll kom upp så hade vi kontakt med Stenhuse för att stämma av möjligheten till gotländska jordgubbar på nationaldagen. Det vi fick till svar var att vi inte kunde räkna med det. Därför la vi beställningen på svenska jordgubbar, då vi ville kunna erbjuda jordgubbar till just nationaldagen, säger Moa och fortsätter:
– I samband med nationaldagen fick vi sen via Gotlandspecialisten veta att det ändå fanns gotländska jordgubbar, men då var det tyvärr för sent att avboka leveransen för de svenska. Trots det köpte vi en större volym av gotländska jordgubbar från Stenhuse.
Vid midsommar var det flera kunder som ska ha reagerat på utbudet i butiken.
– Inför midsommar köpte vi den volym av gotländska jordgubbar som fanns tillgänglig för oss. Men eftersom det inte fanns mer för oss att köpa, fick vi primärt ersätta med jordgubbar från Skåne. Utöver det kompletterade vi med jordgubbar från Belgien, men det var under en procent av den totala försäljningen, säger Moa Lilja.
Tidigare år har Gotlandspecialisten och Ica Maxi haft ett djupare samarbete när de var butikens enda leverantör av frukt och grönt. På senare år har det kommit att ändras.
– Vi har haft ett större avtal med Ica tidigare år och då har vi kanske haft större möjlighet att påverka dem att ta in gotländska jordgubbar. Men det har vi inte längre, säger Karl Törngren, VD på Gotlandspecialisten.
Efter nationaldagens händelse bryter Tomas Stenhuse nu helt med den gotländska marknaden.
– Det blir ingenting mer från mig i sommar och förmodligen inte överhuvudtaget. Dörren är stängd men nyckeln är inte bortkastad, svarar Tomas angående ett inplanerat möte med Ica Maxi och Gotlandspecialisten.
Men det ska inte vara enda anledningen till beslutet. Efter att ha byggt en till bevattningsdamm kommer de kunna utöka sin odling med det dubbla och tillsammans med en ny grossist ska de utöka på en större marknad.
– För mig känns det bra, nu kommer jag kunna ha en stor volym som matchar marknaden och de anställda jag har. Innan har jag fokuserat på att leverera till Gotland i första hand och täcka det behovet, men nu blir det fokus direkt på fastlandet, säger Tomas Stenhuse.