DU&JAG
Det var för all del en vecka sedan, men än sen. Förra lördagen, den 12 september, fyllde den amerikanska skådespelaren Linda Gray 80 år.
Linda bildade tillsammans med svenskättlingen Larry Hagman i såpoperan "Dallas" ett av tv-historiens mest kända par; J.R. och Sue Ellen Ewing.
Detta är naturligtvis tillräcklig anledning för lite soapboxopera-nostalgi i din lokaltidning.
För dig som inte minns eller vet...ja, du har så klart nu slutat läsa nu. Men dock: ”Dallas” hade svensk tjock-tv-premiär den 30 januari 1981 och kom att under tolv år att sändas i hela 357 avsnitt, sista delen den 18 december 1993.
Under en tid var ”Dallas” världens mest populära tv-program. Serien gick i runt 90 länder och hade som mest en publik på upp till 350 miljoner.
Vi sänder alltså ett försenat hip hip till Linda/Sue Ellen för alla hennes år vid J.R:s sida, men lämnar henne nu med tårtan. Istället följer vi svenskättade Larry Hagmans släkt bakåt i tiden och hamnar – jodå – på Gotland.
För så är det, rent av ett scoop faktiskt.
I Visbys jord vilar Larry Hagmans farfars fars syster Amelie Charlotta Hagman, född 1833 i Österlöv, Kristianstad och med tiden gift med två år äldre gotländske snickaren Mathias Niklas Wies.
Vi ska återkomma dit i det här reportaget, men först ger vi oss ut på jakt.
Letar man tillräckligt noga, har fantasin med sig och inte viker för det långsökta leder trots allt en del gotländska trådar till den amerikanska tv-succén.
Jo, vi kokar soppa på en Texas-spik här och tre sidor i ämnet kan så klart diskuteras. Men det gör vi inte.
Istället tar vi oss först till då det begav sig, i januari -81. Thorbjörn Fälldin var statsminister, ”Do you feel my love” med Eddie Grant var veckans smash-hit i radioprogrammet ”Poporama” och Ronald Reagan hade just installerats som USA:s president.
Ett par år tidigare, 1978, hade ”Dallas” haft premiär på amerikanska tv-nätverket CBS. Men den 30 januari kom alltså en helt ny värld även in i svenskarnas vardagsrum, via en av bara två tv-kanaler.
Det var som att få nya, lite skruvade grannar.
Ja, kanske inte lika skruvade som många är i dagens tv-utbud, men ändå.
Där var de allesammans; Bröderna J.R. och Bobby Ewing med sina hustrur Sue Ellen och Pamela, föräldrarna Jock och Miss Ellie och alla de andra: den evige rivalen och losern Cliff Barnes, tillika Pamelas bror, och cowboyen Ray Krebbs med sin blonda flickvän Lucy som snabbt blev alla unga grabbars våta dröm.
Under ett drygt decennium fylldes tv-rutan av otrohet och skuggspel, bourbon och gnidenhet, falskspel, knivhugg, maktlystnad och osämja.
J.R. var den välbärgade oljefamiljen Ewings svarta får, bosatt på Southfork Ranch. Ständigt på bufflig jakt efter makt och pengar, en karaktär hela världen trots allt kom att älska.
Och nog hade vi den möjligheten, J.R. var den enda karaktär som förekom i seriens samtliga avsnitt.
Skaparen av ”Dallas” heter David Jacobs. Han fick först idén till systerserien ”Knots Landing” där familjen Ewing ingick, men utvecklade och renodlade sedan familjen i ”Dallas”.
Ingmar Bergmans tv-serie ”Scener ur ett äktenskap” sägs ha inspirerat, ty även i den är det tätt mellan konflikterna.
Inspelad i en lada på Fårö och med dialogen i centrum får vi där följa det krackelerande äktenskapet mellan Johan (Erland Josephson) och Marianne (Liv Ullman).
Bergman, som kallade sig själv Fårögubbe, var å sin sida ett fan av ”Dallas”, vilket vidimeras i hans 80-talsdagböcker.
Ni ser bilden, Bergman som med fötterna på bordet i sitt långa hus vid Hammars, ätandes Brago-kex ser J.R. blåsa Cliff Barnes på dollars.
Ur lokaltidningens korsord härom veckan: "Dallas-skurk", två bokstäver.
Skådespelaren Larry Hagman föddes 21 september 1931 i Fort Worth, Texas, och avled 23 november 2012 i Santa Monica, Los Angeles, till följd av strupcancer.
Hans mor hette Mary Martin och var Broadway-skådespelare medan fadern, Benjamin Jack Hagman, var advokat.
Men bakåt i tiden finns Larrys rötter i Sverige.
Det var hans farfars far Carl-Otto Hagman, broder alltså till Visby-begravda Amelie Charlotta (lugn, vi kommer dit), som tillsammans med hustrun Bertha 1880 utvandrade till från nordöstra Skåne till Amerika, där den grenen av släktträdet kom att fortsätta.
Än mer svensk var Larrys hustru Maj Axelsson. Hon kom från Eskilstuna.
När Dallasfebern var som allra störst gjorde paret ett spektakulärt besök i hennes hemstad.
De landade med helikopter inför tusentals åskådare vid gamla konstmuseet och Larry, med bredbrättad cowboyhatt, kastade sedan låtsaspengar med J.R.-porträtt från svärmoderns balkong på Gillbergaplan.
Nåväl, låt oss fortsätta Gotlandsjakten. Ytterligare en långsökt koppling hittar vi nära den plats där det begav sig.
I den lilla staden Pilot Point, belägen i Denton County 45 minuter norr om Dallas City, bor Fredrik Thomsson från Lye.
Här härjade Bonnie Parker och Clyde Barrow under depressionen på 1930-talet, rånade småbutiker och bensinstationer och blev mytomspunna ända in i våra dagar.
Det är mer än 25 år sedan Fred bosatte sig på andra sidan Atlanten. Här, i Pilot Point, driver han Jay Star Ranch och lever sin dröm som en av världens främsta reining-ryttare.
Fredrik har tidigare intervjuats på Du&jag-sidorna och berättade då om hur han vid ett tillfälle körde in mot stan för att köpa en rundkorall (en slags träningsanläggning för hästar), tog av en väg för sent och hade plötsligt Southfork Ranch framför sig.
Det var lite mäktigt, erkänner han. Som att färdas i tiden.
I fantasin såg han intrigerna smidas innanför det vitmålade staketet, precis som de en gång gjorde i vardagsrummet hemma i Lye.
– Det roliga är att Brianne (sambon) en tid jobbade på ett stort oljebolag i Dallas, berättade han.
Hade hon J.R. som chef?
– Ja, nästan, faktiskt.
Va? Är det sant!?
– Yes! Vi var bjudna till VIP-logen i America Airlines Center för att se en NHL-match och då kom han där, bredbrättad hatt och tre flickvänner i släptåg. Flera privatplan hade han som han flög dem i. Jag sade det till Brianne, ”Vet du om att J.R. är din chef!”. Det visste hon inte, visste inte ens vad ”Dallas” var! Men för mig var det så klart rätt cool, chefen var precis som J.R. var i tv!
”Dallas” har alltså oljan som kuliss. Och olja har ju bevars återfunnits även på Gotland, om är inte i samma mängd som hos Ewing Oil. Låt oss kika lite på det.
Redan på 1930-talet genomförde Skånska Cement borrningar efter gas på File Hajdar. Det gav inte önskat resultat, däremot påträffades spår av det svarta guldet.
Den 1 augusti 1969 startade Oljeprospektering AB verksamhet på ön, oljeproduktionen drog igång 1974 och var fördelad över tolv områden på norra och sex områden på södra Gotland. Fram till 1987 utvanns omkring en halv miljon fat.
Det året tog Gotlandsolja AB över och var aktivt till 1993. De allra största fyndigheterna gjordes på Risungsfältet i Rute där en tredjedel av all olja på ön utvanns.
Såväl pump som tankar står kvar än i dag, blå till färgen längs väg 148. Det är den enda helt bevarade oljeutvinningsanläggningen i Sverige och är idag byggnadsminnesmärkt.
Intresset för olja har dock inte dött ut. Så sent som för bara ett par år sedan avslog länsstyrelsen ansökningar om provborrningar på Gotland.
För egen del följde jag ”Dallas". Chips i skålen, grill. Brudarna minns man; April Stevens, Afton Cooper, Janna Wade och Kristin Shepard, gestaltad av ”White Christmas”-rösten Bing Crosbys dotter Mary Crosby. Kristin var Sue Ellens syster och hon som sköt JR i en av många säsongsavslutningar. ”Vem sköt JR?” ropade aftontidningarnas löp dagen därpå, frågan blev en nationell angelägenhet.
Nåväl. Redo för ännu en ”Dallas”-koppling till Gotland? Okej, håll i er, mycket har jag hittat när jag grävt i detta på betald arbetstid (Jag vet, jag kunde, kanske borde, grävt efter kommunala skandaler istället).
I postpunkens tid i det gryende 80-talet fanns ett svenskt band som kallade sig Andrew Box and the Shames.
Det gjorde inget större väsen av sig, men hade trots allt en mindre radiohit i trallvänliga ”Vad vore livet utan Pamela i Dallas?”.
”En riktig skådis det kan man ju se, hon kan ju både gråta och le, inte undra på att jag blir kär, åh om hon ändå vore här/…/Vad vore livet utan Pamela i Dallas, hela min värld är som fylld av Victoria, även om jag ibland för idiot kallas, ska inget förstöra min kärlekshistoria”.
Sök på youtube, där finns den och det var ju så: Pamela, i verkligheten Victoria Principal, 70 år i januari, var vid tiden manlig norm för vacker kvinna.
Så vad vore livet utan henne, frågade sig alltså Andrew Box.
Han heter i verkliga livet Anders Ask och är i dag utrikesredaktör på Sveriges Radio Ekot. Han skrev låten tillsammans med en annan bandmedlem: Thomas ”Orup” Eriksson.
Och där har vid den, the koppling to Gotland, ty Orup hade till för bara några år sedan fritidshus i Fide där han om somrarna hade regn hos sig!
Larry Hagman gjorde fler roller i sitt skådespelarliv, de flesta dock före ”Dallas”-succén.
När han väl etablerats som J.R., eller John Ross, stängdes de flesta vägar på samma sätt som vi sett även i Sverige.
Maria Johansson blev aldrig mycket mer än ”Tjorven” och Inger Nilsson har sedan dess tvingats leva med sin tid som ”Pippi Långstrump”.
Ska vi ta det som ännu en länk mellan ”Dallas” och Gotland? Ja, det gör vi. Jag menar Pippi, 1968, Villa Villekulla, Visby och att aldrig kunna bli fri från en filmroll.
Många av skådespelarna i ”Dallas” har lämnat jordelivet, men Linda Gray finns alltså ännu bland oss. 80 år, tiden går.
Hon växte upp i Santa Monica, inledde tv-karriären som reklammodell på 60-talet och hamnade via en mängd tv-serier i rollen som J.R:s ständigt svikna hustru.
Efter att serien lagt ner har hon fortsatt skådespeleriet, bland annat i tv-såpan ”Melrose Place”, men inte heller hon utan att förknippas med sin "Dallas"-roll.
Men så åter till den gotländska grenen av släkten Hagmans historia. Mycket mer än det i denna text återgivna har inte gått att finna, trots massiv googling.
Tveklöst är dock att det femte av trädgårdsmästare Lars Hagmans och Maria Dahlbergs åtta barn, Carl-Otto Hagman, så småningom lämnade Skåne och emigrerade till USA och vars barnbarns barn kom att döpas till Larry.
Lika tveklöst är – uppger släktforskningstrådar – att parets sjunde barn, dottern Amelie Charlotta Hagman, i sin tur flyttade till Visby där hon gifte sig med snickaren Mathias Niklas Wies.
Vad som hände henne och maken kan vi bara spekulera i. Och vem var han? Hur träffades de? Fick de några barn? Klarade de sig från farsot? Var tiden snäll mot dem?
Det är upplagt för egna fantasier för här tar uppgifterna slut.
Något exakt dödsdatum eller fysisk gravplats har heller inte kunnat hittas, trots mycken hjälp av Mats Ahlqvist, chef för kyrkogårdsförvaltningen i Visby.
Han har letat på kartor, i böcker och register, men trots sin expertis gått bet. Inget konstigt med det, gravar kan försvinna efter hand som åren går.
Men vi utgår från att de båda vilar tillsammans i gotländsk jord, kanske på Norra kyrkogården i Visby. Där mannen var, där var kvinnan.
Hundra år senare skulle brorsans barnbarns barn lägga hela världen för sin cowboyhatt. Lite fascinerande är det, trots allt.
Och känner du till mer om Amelie Charlotta Hagman är du välkommen att höra av dig till adressen här nedan.