I fredags kom beskedet att Rederi AB Gotland sökt och fått en ekobonus på 74,2 miljoner kronor från Trafikverket. Den ska användas för att minska klimatavtrycket genom att flytta lastbilstrafik från land till hav och avlasta den omfattande vägbundna trafiken från södra Sverige till Mälardalen.
Det kommer innebära att en ny färjelinje startas mellan tyska Rostock och Nynäshamn med möjlighet för färjan att angöra Visby på vägen. Målet är att linjen ska kunna invigas redan i år, meddelar Rederi AB Gotland.
Jublet lät inte vänta på sig. Inger Harlevi, som i många år jobbat med att marknadsföra Gotland för tyska turister, beskriver nyheten som en milstolpe.
– Jag blev otroligt glad, nu går hjärnan varm.
Hon arbetar på Destination Gotlands uppdrag med hela den tyska resemarknaden. Att rikta in sig på Tyskland är viktigt av flera skäl, menar Inger Harlevi.
– Dels är tyskarna väldigt många, över 80 miljoner, varför många av de kan åka precis när de vill under året. Tyskarna stannar också längre på sin semester än vad svenskar gör och de sprider sig över en längre säsong.
Förutom gods som ska vara det primära på färjelinjen kan Rederi AB Gotland både öka turismen till Gotland och köra tyskar direkt till Mälardalen – en möjlighet som i dag saknas.
– Tyskarna har bara Trelleborg, Malmö och Göteborg att välja på om man vill åka färja till Sverige. Många av de tycker också väldigt mycket om att åka med egen bil. Är en destination det minsta krånglig att ta sig till är det lätt man inte åker dit igen. Nu kliver alltså Gotland in i klassen över platser det är lätt att ta sig till, säger Inger Harlevi.
Hur tror du gotlänningarna kommer ta till sig den här linjen?
– Jag får ofta frågan på stan när vi ska få en färja direkt till Tyskland. Gotlänningarna är väldigt duktiga på att nyttja de direktförbindelser som finns från ön, till exempel med direktcharter. Nu kommer man som gotlänning lätt kunna ta en weekend i Tyskland.
Rostock är en hamnstad med bra kopplingar ut på tyska autobahn och det blir nu ett guldläge för gotlänningar som snabbt vill ta sig vidare ner i Europa, menar Inger Harlevi.
– Rostock är fint, men runt omkring finns också en hel del mindre städer och inte minst hansestäder som är värda ett besök.
Även från Gotlands Förenade Besöksnäring hörs glada rop om den nya direktlinjen.
– Det här är bara positivt. Tyskland är det utländska resmål som vi har bearbetat mest och ett av våra mål är ju att öka utländska turistnätter på Gotland med 30 procent, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare i GFB.
– Förhoppningsvis kan man också fylla färjorna åt båda hållen. Gotlänningarna är ju väldigt bra på att nyttja alla de direktlinjer vi får från Gotland.
I dagsläget är det inte klart vilket fartyg som kan trafikera den nya färjelinjen och heller inte hur ofta turerna kan gå. Dock kan man räkna ut att restiden från Nynäshamn till Rostock lär vara på ungefär 18 timmar, enligt Inger Harlevi.
– Ett tänkbart upplägg är att båten avgår klockan 18 från Nynäs och är framme runt klockan 12 dagen efter. Det är så upplägget är med färjorna från Nynäshamn till Gdansk.
Nu blir fokus för Gotlandsbolaget att reda ut hur den nya linjen kan genomföras praktiskt.
– Alla de frågorna ska jag ta reda på nu i veckan. Den största tyska resemässan, ITB, hålls om drygt en vecka och då är det viktigt att vi har något konkret att berätta om där, säger Inger Harlevi.