Kattlunds museigård i Grötlingbo arbetar ihop med Martinas matbil för att sälja julmat under pandemin.
– I de här tiderna måste man gå ett steg åt sidan från det man hade tänkt från början, säger Martina Jakobsson som precis har spritsat bärmousse på några saffranskladdkakor.
I andra änden av köket på Kattlunds står hennes nya kollegor för säsongen, Monica Johansson och Kerstin Johansson Norrby som driver den medeltida gården. Desserten packas ner med smårätter från köket, som charkbricka, laxröra, skinkrulle och sillburkar. Den här vardagen är 14 lunchkassar beställda av ett lokalt företag. Förutom avhämtningen i en kylskåpstempererad stensal säljer de julkassar från matbilen på helgerna.
– Det är nästan som en julklappssäck att packa upp i stället för ett julbord där man ser allting, säger Martina Jakobsson.
Hon lämnade jobbet som kock på pensionat Holmhällar för två år sedan och har därefter lagat och levererat mat från sin food truck.
– När jag jobbade på Holmhällar lagade vi 800 till 1 000 julbord varje år. Det är inte lika många som kommer och hämtar nu men det är ändå ett skriande behov, säger hon.
Än så länge har de sålt över 200 kassar och efterfrågan på matbilens julmenyer har ökat sedan förra året, när hon testade konceptet.
– Det gick ganska trögt, för då kunde alla springa på julbord som vanligt. Jag var på några julmarknader med det kom aldrig riktigt igång. Jag har omsatt mer på första helgen i år än vad jag gjorde hela julbordssäsongen förra året, även om det är delat på tre, säger hon.
För Monica Johansson och Kerstin Johansson Norrby på Kattlunds kan julkassarna kompensera för en del av den förlorade inkomsten under coronaåret. Besökare som tidigare har kommit i busslaster, firat midsommar eller gått på julmarknader har uteblivit. Även deras catering till bygdegårdar och begravningar har minskat.
– Något vi har lärt oss av coronakrisen är att aldrig tro att något är självklart. Man får anpassa sig, säger Monica Johansson.
Men den lokala kundkretsen har funnits kvar. De kommer såväl på deras drive-in för kroppkakor och deras utlämning av julkassar från matbilen. På helgerna står de alla tre och levererar nerpackad julmat i Burgsvik.
Lite längre norrut, på Magazin1 i Hablingbo, har ägarna fått stänga restaurangen för sittande gäster och de har ingen anställd personal. Året innan hade de både julbord och julkassar.
– Nu har vi bara avhämtning hela december, med den stora finalen 23 december. Det är för att hålla näsan över vattenytan, säger Pelle Almén som äger och driver restaurangen med sin fru.
Även om efterfrågan på julkassar ökar, är deras omsättning drygt en fjärdedel av en vanlig julbordssäsong.
White guide har listat rekommenderade restauranger som har julkassar och Lindgården i Visby är en av dem. De har ställt in sitt klassiska julbord för första gången sedan 1968.
– Det känns jättekonstigt, men vi bestämde oss redan i september. Det är ett gammalt hus och rätt trångt, så vi skulle inte kunna hålla avstånden, säger ägaren Frida Domnauer.
De har dock kunnat ha öppet och följa restriktionerna med två olika julmenyer och à la carte, förutom den mat de har för avhämtning.
– För take-away har vi 90 julmenyer den här veckan, 80 julkassar och 30 sillkassar. Det ramlar in fler beställningar hela tiden, men den senaste månaden tappar vi ändå 80 procent av omsättningen varje vecka, säger Frida Domnauer.