En rad krögare har ändrat upplägget i år, men bokningsläget är tunt. På Lindgården beslutade man att ersätta dem med en julmeny för sittande besökare redan i september. I samband med de senaste regelskärpningarna har flera kända krögare framträtt och påpekat att deras bransch regleras särskilt nitiskt eftersom de styrs av strängare regler än exempelvis handeln.
– Jag kan tycka att de senaste restriktionerna slår lite fel. Men vi är de enda som går under ordningslagen, så det är lättare att reglera oss. Det här innebär att jag måste gå ut med korttidspermitteringar på måndag, säger Frida Domnauer, krögare på Lindgården i Visby.
Restaurangen påverkas av de nya bestämmelserna om att avsluta all alkoholförsäljning vid 22.00.
– Vi tappar en sittning eftersom alla nu måste vara ute ur lokalerna till 22.30. Det känns tufft, särskilt då vi redan fått arbeta hårt med att anpassa oss tidigare. Den här tiden har slitit hårt på personalen. Man vill ju ta sitt ansvar, men jag måste samtidigt täcka de kostnader jag har, säger Frida Domnauer.
Branschens intresseförening Visita har också krävt ytterligare stöd som kompensation. De tidigare lättnaderna rörande arbetsgivaravgifter har slutat gälla.
Förra julen kom 1 500 gäster till Frimis för att äta julbord och ytterligare 400 åt julmat på bistron. I år kommer det att se helt annorlunda ut. På Matmuren satsar i stället på julmiddagar för mindre sällskap och catering
– Bokningsläget kan beskrivas som obefintligt. Men det är bara att acceptera läget och försöka hitta ett sätt att leva med det här. Jag tror inte på någon 'quick fix´, säger Manne Malmros, delägare i Matmuren, som driver Frimis och Bistro Borgen.
Han tror inte att krögarnas läge kommer att förbättras inom den närmaste tiden.
– Det blir att anpassa sig till situationen, säger Manne Malmros.
Djupvik hotel tillhör dem som slopar julbordet i år. Jörgen Axenmo, en av ägarna till restarangen och boendeanläggningen i Eksta, säger att beslutet togs nyligen.
– Vi hade tänkt köra, men kände att det inte blir bra. Det är oftast stora sällskap som vill gå på julbord och helt ärligt så tjänar vi inga pengar på det. Det har varit ett sätt att kunna ha öppet längre på året och sysselsätta personalen, men i år känns det inte kul i och med corona och alla restriktioner, säger Jörgen Axenmo.