Ett viktigt skydd är brandvarnaren. Gör det till en tradition att kontrollera att den fungera inför advent, gärna den 1 december som utnämnts till nationella brandvarnardagen. Och har du inte brandvarnare så är det på tiden att du skaffar minst en, men gärna flera så det räcker till alla rum.
Var försiktig med levande ljus. De kan antända föremål runt omkring och orsaka en eldsvåda. Lämna aldrig ett rum utan att släcka stearinljus, är en bra regel. Ha inte levande ljus på tv:n. Undvik mossa och andra lättantändliga dekorationer på och i närheten av ljusstakar.
Om du har barn i närheten av levande ljus är det viktigt att förklara för dem att de bara får tända ljusen när någon vuxen är med. Och berätta om riskerna med brinnande ljus. Se till att inte tändstickor och tändare ligger framme så att barn når dessa.
Att baka hör till julens trivsamma sysslor. Se upp om du ska smälta fett. I en kastrull på spisen kan det bli väldigt hett och då finns det risk att det börjar brinna. Kväv elden med ett lock, det fungerar inte med vatten.
Mot slutet av julhelgerna när vi närmar oss nyår, är det många som tycker att man ska festa lite extra med olika fyrverkerier. Även det kan vara riskabelt, så här gäller det att tänka på säkerheten. Man måste vara 18 år för att hantera fyrverkeripjäser och rena smällare är förbjudna i Sverige. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning.
Tomtebloss hör till julens klassiker och dessa får man använda utan tillstånd. Men helt ofarliga är de inte så se upp. Om en gnista landar på något som är lättantändligt kan det orsaka en eldsvåda. En torr julgran är ett exempel på detta. Lika riskabelt är förstås att placera ljushållare med stearinljus i granen, något som förhoppningsvis är ett minne blott. Varje år inträffar bränder när julgranar börjat brinna.
Att ge granen vatten så att den inte torkar, ger ett visst skydd och dessutom kommer den att hålla kvar barren tills julen är över.