Julfirare drabbas när öns bussar står still

På juldagen går inga bussar alls på Gotland. "Skandal", tycker Birgitta Liller på Fårö, vars vänner nu får fira julen på egen hand.

Juldagen ligger hela öns bussnät nere, såväl i stad som på landet.

Juldagen ligger hela öns bussnät nere, såväl i stad som på landet.

Foto: Krister Nordin

Gotland2019-12-04 11:22

Två dagar före jul kommer Birgitta Liller med delar av sin familj till Gotland för att fira julhelgen i huset i Ekeviken, där hon tillbringar mer än halva året.

– Vi planerade att bjuda hem vänner som saknar barn och familj på Gotland. På julafton tar de bussen till Fårösund och jag hämtar dem vid Broa, men när de ska åka tillbaka på juldagen står det i busstidtabellen att det inte går några bussar alls, säger Birgitta Liller.

Först trodde hon att hon hade läst fel, men efter kontakter med ansvariga på Region Gotland inser hon att vännerna nu tvingas fira jul själva. 

– Det är skandal. Julen hör till våra största helgfiranden och folk som vill träffa vänner har ingen möjlighet att ta sig. Ensamhet blir ett allt större problem, säger Birgitta Liller och menar att regionen borde ta ett ansvar för att alla som vill ska kunna resa även under julen.

Men problemet är långt ifrån nytt. Hos Region Gotland finns en gammal överenskommelse med bussbolagen att chaufförerna ska vara lediga på juldagen. Så har det varit länge, och så blir det även i år:

– Både landsbygd och stad står still, säger Jyrki Vainio, enhetschef för kollektivtrafiken.

Om behovet visar sig vara större än någon enstaka bussresenär, menar han, kan regionen absolut ta en diskussion om att trafikera juldagen i framtiden.

– Finns det ett trafikeringsbehov ska vi självklart se till att det finns trafik. Men jag har inte uppfattat att det har funnits behov, säger Jyrki Vainio.

Den som behöver ut på vägarna på juldagen hänvisas till taxi eller egen bil, bussarna står stilla.
Den som behöver ut på vägarna på juldagen hänvisas till taxi eller egen bil, bussarna står stilla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!