Laddar för rekordhandel till jul

Mer pengar än någonsin. Så ser prognosen ut för årets julhandel där maten är i centrum. Den här veckan drar försäljningen i gång på allvar.

Vansinne, menar Elisabeth Österholm och Sven-Anders Hafdelin om rekordhandeln på 93 miljarder till årets jul. Umgänge med god mat är något som de själva däremot prioriterar med barn och barnbarn.

Vansinne, menar Elisabeth Österholm och Sven-Anders Hafdelin om rekordhandeln på 93 miljarder till årets jul. Umgänge med god mat är något som de själva däremot prioriterar med barn och barnbarn.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2024-12-03 05:00

Julhandeln i landet spås öka med 2 procent, motsvarande 1,5 miljarder kronor, jämfört med i fjol. Handelns utredningsinstitut, HUI, slår fast att det kan bli rekord – med ofattbara 93 miljarder i julhandel.

– Vansinne! Jag omsätter totalt kanske 2 000 kronor och jag försöker hålla det nere, säger Elisabeth Österholm, tillsammans med Sven-Anders Hafdelin på väg att mellanlanda i bilen efter en lyckad runda i julklappshandeln.

Enligt HUI kommer fler att lägga mer pengar på julmaten i år. Enligt prognosen bedöms dagligvaruhandeln öka med 6 procent och få hushåll förväntas kompromissa med det efterlängtade julbordet.

– Med en lägre inflation och stigande köpkraft skapas utrymme för hushållen att spendera mer på julmaten jämfört med i fjol, menar HUI.

undefined
Julhandeln omsätter enligt prognosen 93 miljarder i år. Elisabeth Österholm och Sven-Anders Hafdelin försöker hålla igen, och prioritera mat och sällskapsspel som ger tid att umgås.

Elisabeth Österholm och Sven-Anders Hafdelin hör till de som prioriterar mat och umgänge framför mer prylar.

– Mina barnbarn drunknar i prylar. Det är inte klokt. Då är ett spel bra, så att man kan umgås, för det tycker jag är det roliga med julen, säger hon och berättar att de oftast bjuder på julmaten, och då brukar det bli ett dussin kring bordet till lunchen på julafton:

– Då gör jag köttbullarna och julgröten själv, och så får alla med sig en låda hem – om det blir något kvar, säger Elisabeth Österholm.

undefined
Linnéa Rydén på Wisby ost skär till jul upp mängder med engelsk blåmögelost, till pepparkakor och julbord. Att många lägger pengar på maten innebär också att de prioriterar att umgås, menar hon.

Att maten hos många är prioriterad till jul märks hos Wisby ost.

– I lördags kom en mamma in och köpte olivolja till alla sina barn. Jag tror att man unnar sig hemma istället för att gå ut och äta. Att man lägger mer pengar på maten gör att man också prioriterar att umgås, säger Linnéa Rydén bakom disken.

Hon menar att det är en trend hon själv uppskattar, i motsats till prylhets och köphysteri.

– Tillsammans är det viktiga på julen.

Fokuset på maten till jul spiller över även på julklappshandeln, i form av brödrostar, vattenkokare och andra hushållsnära maskiner.

– Småel går bra, stekpannor och knivar också, säger Josef Smedman, butikschef på Elon Harry Carlsson, och menar att handeln i år har startat starkt.

Han berättar om en hårt konkurrensutsatt marknad, där handlarna får kriga för marknadsandelarna till julen.

undefined
Julhandeln är igång, konstaterar Josef Smedman, butikschef hos Harry Carlsson och menar att små hushållsmaskiner till köket är en storsäljare. I konkurrens med näthandeln lyfter han miljöaspekten, och att kunna få hjälp direkt i butiken.

Stekpannor är en storsäljare till jul även hos Ayla och Micke Winberg som driver Winberg kitchen tools and interiors.

– Hela debatten om teflon har slagit igenom och folk vill ha naturliga och hållbara material, säger Ayla Winberg.

Trenden, menar de, är att fler går mot att ge bort behovsstyrda julklappar.

– Den här veckan sätter tendensen för hur årets julhandel ska bli. Men det är under den sista veckan som den stora delen av kakan ska in, säger Micke Winberg och berättar att julmånaden för dem är lika viktig som fyra sommarveckor i juli.

undefined
Stekpannor i bra material är efterfrågade i år, menar Micke och Ayla Winberg. Just användbara och behovsstyrda julklappar är en trend de tydligt ser.

Där menar de att båtpriserna har spelat in under sommaren, och kan få ett finger med i spelet även kring årets julhandel med deltidsboende som måste besluta om de ska fira julen på Gotland eller inte.

– Vi ser att våra stamkunder inte är här. Många av dem har sommarhus på ön och var tidigare nere kanske fem, sex gånger om året, säger Micke Winberg.

Nu återstår tre intensiva veckor. När årets julhandel i mellandagarna sedan ska summeras sitter många med oönskade klappar som köpts i onödan, menar Sven-Anders Hafdelin efter avslutad inköpsrunda i den gotländska julhandeln.

– Efter Kalle Anka på julafton är det bara att gå in på Tradera och hitta det folk inte vill ha. Det är vansinne, och bättre att ge en peng, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om