Julmys

I väntan på att juldagsmorgon ska glimma, putsas och pyntas det för fullt i stallet på Traume ridskola.Dels ska det vara vackert, dels måste kulor, glitter, änglar och äpplen och allt annat arrangeras så att hästarna inte käkar upp allt det fina.

Julkatt. Stallkatterna har också bråda tider. I midvintertid letar många smågnagare efter mat inomhus.

Julkatt. Stallkatterna har också bråda tider. I midvintertid letar många smågnagare efter mat inomhus.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-12-24 04:00
Jo, det råder bråda tider i Traume, strax utanför Visby. Det lackar mot jul och de barn och ungdomar som brukar tillbringa stora delar av sin fritid i stallet, är extra flitiga under de allt kortare vinterdagarna. För det är ju så, när man älskar hästar och hästliv, att det måste göras julfint även i stallet.
- Det blir mycket mysigare att vara här då-och det här är ju hästarnas hem!, förklarar 15-åriga Lowisa Sandsjö den febrila aktiviteten.
Hon får medhåll av tioåriga Petra Rosvall, som just den dag GA hälsar på har en röd och vit tomteluva på sig:
- Det är mysigare att pynta i stallet än hemma!
Lowisa och Petra är två av de stalltjejer som ställer upp i årets upplaga av Traume ridskolas julpyntstävling, den tredje i ordningen. Reglerna är enkla. Var och en pyntar varsin box, så får alla som vill vara med och rösta två röster vardera, att lägga på de kreativa alternativ man gillar mest.

Pynttävlingen avgjordes i lördags. Då träffades alla kompisarna i stallet för att dricka glögg och äta pepparkakor och godis-och rösta! De tre "pyntare" som får flest röster vinner praktiska hästgrejer, som grimskaft, pälsglans eller hästschampo. Skumtomtar nämns också som en uppskattad vinst.
I fjol vann Joanna Gardells pyntade box.
-Min tanke då var att det inte skulle vara för mycket. Stilrent, kanske man kan säga. Jag hade en plastgrangirland, silverglitter och röda och silverfärgade plastkulor. Det blir nog något liknande i år.
Idéerna är många och i stallet ringlar sig silvriga, gröna och röda girlander mellan kulor och smällkarameller och änglar och frostiga snöflingor. Allt är prydligt arrangerat vid box efter box. Här och var sticker en hästmule fram och försöker nosa på allt det nya, färgglada.

Stalltjejerna (det finns ett par killar som rider på Traume, men ingen av dem är med i pynttävlingen) försöker vara noga med att hänga dekorationerna utom räckhåll för hästarna. Det är inte alltid så lätt, visar det sig.
Två nyfikna sommarföl har precis lyckats få tag på en grön glittergirland som de försöker dra in i sin gemensamma box. Två av flickorna pilar snabbt in och hämtar pyntet.
Vägg i vägg med fölen står det 116 centimeter höga russet Bamse. Efter att ha upplevt 24 jular-han är född 1982-tycks han ta uppståndelsen med ro. Hans box har 15 år yngre Petra Rosvall pyntat fint med glittergirlanger, stora vita snöflingor, guldfärgade bjällror och en trumpetspelande ängel i mitten.
- Det kostade jättebilligt. Mamma betalade en del och jag en del, berättar Petra och ser glad och nöjd ut.
Få använder ätbara dekorationer. Någon har hängt upp äpplen i en krans, men utanpå boxdörren så hästen inte kommer åt den. Målet är helt klart att pyntet ska få sitta kvar ostört, bortom nyfikna mulars räckvidd.
Annars, kan man tänka, är hästarna antagligen mest intresserade av just huruvida det vankas godsaker, så här i juletid. När stalltjejerna får glögg och kakor, vad får då de fyrbenta?
- Knäckebröd, morötter, äpplen-något småmumsigt, konstaterar Lowisa Sandsjö.
Nadja Pettersson brukar göra en jultårta till sin häst. Hon varvar knäckebrödsbottnar med kraftpellets och betfor och garnerar med morötter. En garanterad succé.

Stalltjejerna träffas alltså för gemensamt julmys dagarna innan jul, inte på julafton. Annat var det när Traume ridskolas grundare och ägare, Gill Pettersson, var liten.
Nu, 43 år fyllda,blickar hon tillbaka med glädje och nostalgi på sin barndoms jular.
- Vi brukade alltid rida ut på tur! Då var det faktiskt ofta snö på julafton. Många hade bråttom hem till lunch. Det var förmiddagen man fick ha till stallet.
Att det stallpyntas nu, anno 2007, är knappast någon slump.
-Å, vi pyntade mycket då också! Granris och glitter och kulor och... det kunde se ut hur som helst. Vi hade julgran och teve i stallet. Jag och kompisarna kom dit på morgonen, fodrade hästarna och såg jullovsprogrammen.

Det var för mer än 30 år sedan det. Det finns dock häst- och stallanknutna jultraditioner som är långt långt äldre än så...
Redan för omkring 2000 år sedan kom just ett stall, eller åtminstone en krubba, att spela en mycket viktig roll för hela den efterföljande kristna världen.
Här uppe i Norden är också tron på "småfolket"-stalltomten, bland många andra-mycket gammal. Så länge han får sin gröt till jul knogar han på utan knot, för att sköta om gårdens alla djur och se till att alla mår väl.
Faktiskt ända in i våra dagar, kan man höra talas om så kallade "tomteflätor", som gårdens hemliga lilla hjälpreda gjort i manen på sin eller sina favorithästar. Om det bara skedde särskilt till jul, det förtäljer dock inte historien.
Använd inga levande ljus! Träväggar, hö, halm, spån, nyfikna mular och viftande hästsvansar... brandrisken är överhängande.
Om du vill använda ljusslingor, använd bara fukttåliga utebelysningar och häng dem utom räckhåll för hästarna.
Glitter och julgranskulor kan, om hästen tuggar i sig av dem, ge inre skador. Var noga med att hålla dekorationerna utom räckhåll för hästen, eller välj ätbara dekorationer som halm, äpplen, pepparkakor, gran- eller tallris, knäckebröd och morötter.
Använd inte idegran, silvergran eller buxbom! Samtliga är mycket giftiga för hästar.
Bind och häng upp dekorationerna med exempelvis flätat hö eller smala trävidjor, inte med ståltråd eller nylonsnören som kan skada hästen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!