Jultomten måste redovisa intäkter

Den som köper tomtens tjänster behöver inte betala några arbetsgivaravgifter. Det konstaterar Barbro Castenfall, informatör på Skatteverket.Tomten måste däremot inkomstdeklarera.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-12-21 04:00
Många vill vara och hyra tomte under julen.
Men vad är det egentligen som gäller, skattemässigt?
-Är det en privatperson som anlitar tomten så betalar man vad tomten vill ha. Är det under 1000 kronor till en och samma person behöver du inte skatta, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket, förklarar Barbro Castenfall.
För tomten gäller andra regler, även om han eller hon är privatperson.
- Tomten måste ta upp det i sin inkomstdeklaration och skriva under "Övriga upplysningar", hur mycket han tjänat under tomteperioden.
Privat "tomtande" räknas vare sig som näringsverksamhet, hushållsnära tjänst eller som hobby (perioden är för begränsad) och är som regel inte skattebefriat (det är bara bär- och kottplockning). Dock-ingen regel utan undantag.
Om en person tjänar under 17100 kronor på ett år, så är hela beloppet skattefritt.
Det innebär att exempelvis en skolungdom som inte tjänat så mycket på sommarjobb, åtminstone i teorin kan vara tomte utan att behöva skatta för det.

Vill höja
Gränsen på 1000 kronor per person och år vid köp av privata tjänster, gäller även för exempelvis barnpassning och enstaka städinsatser, så länge utbytet är tillfälligt och inte att jämställa med näringsverksamhet.
Skatteverket vill kraftigt höja beloppsgränsen.
- VI har begärt hos regeringen att tjänster mellan privatpersoner bör vara skattebefriade upp till 10000 kronor per år. Man ska inte behöva ha dåligt samvete om man anlitar grannflickan för att sitta barnvakt, för mer än 1000 kronor om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!