Junilistans man på Gotland nöjd över valframgången

­ Att få åtta procent av rösterna på Fårö är starkt, med tanke på att vi inte ens hann dit med valsedlarna.
Knut Carlqvist i Burgsvik summerar mycket nöjd framgångarna för junilistan på Gotland. Arbetet med valet gick på en höft med en handfull personer i en snabbt hopkommen organisation.
Ändå blev resultatet över förväntat. 1 671 gotlänningar röstade på junilistan, 11,1 procent.

Gotland2004-06-15 04:00
Någon kampanj bedrev junilistan aldrig på Gotland. Knut Carlqvist, som sitter i partiets förtroenderåd och som varit med sedan starten, skrev en insändare. Efter det hörde några av sig.
­ En dam ringde dagen innan valdagen och ville hjälpa till. På så sätt fick vi ut valsedlar till Tingstäde och Fårösund, berättar Knut Carlqvist.
Partiet skickade 88 kg valsedlar till Knut Carlqvist, plus några affischer. Men de sattes aldrig upp.
­ Ärligt talat så var affischerna så fula, att jag tror att vi hade tappat väljare om vi satt upp dem, säger Knut Carlqvist.
Junilistans valarbete på ön blev gungigt. Det var extra jobbigt för partierna utanför riksdagen, eftersom valnämnden bara ansvarar för att riksdagspartiernas valsedlar kommer till vallokalerna. Junilistans lilla grupp fick själva ordna distributionen under söndagen, och trots att det var svårt att hitta alla vallokaler hann man ut med valsedlar till alla platser ­ utom på Fårö.
­ Färjan hade så olyckliga avgångstider, så det passade inte.
Att förse alla poströstningsställen med valsedlar hann man inte med.
­ Jag är tacksam för den hjälp vi fått av valnämnden. När det saknats valsedlar har valarbetarna varit duktiga på att informera att man kan göra sin egen genom att skriva junilistan på en blank valsedel, säger Knut Carlqvist.
Deltagarna i junilistans gotländska grupp har olika politisk bakgrund.
­ Det är en väldig blandning. Men gemensamt för oss är intresset för Europafrågor, säger Knut Carlqvist.

<span class=MR>Träffade Nils Lundgren</span>
Knut Carlqvist har länge varit en aktiv samhällsdebattör. Inför folkomröstningen om EMU skrev han några artiklar om valutaunionen, och kom i kontakt med Nils Lundgren. Båda ansåg att EMU är ett feltänkt projekt.
När sedan Nils Lundgren i början av året bildade junilistan anslöt sig Knut Carlqvist direkt. Han ingår i partiets förtroenderåd, men någon tanke på att göra politisk karriär har han inte.
­ Jag har inga sådan ambitioner. Politik är svårt, särskilt Europapolitiken. Ska man satsa måste man satsa helhjärtat, säger han.

<span class=MR>Ett saknat alternativ</span>
Knut Carlqvists förklaring till framgången är, att junilistan var ett alternativ som många saknat.
­ Många känner olust för utvecklingen inom unionen. Då är det svårt att välja partier som verkar för en fortsatt utveckling i samma riktning. Men samtidigt är många rädda för vad som händer om Sverige går ur EU, och för dem är det svårt att välja något av de partier som vill att vi lämnar unionen.
­ Nu kom junilistan som ett alternativ för dem som är skeptiska till EU, men som ändå vill ha Sverige kvar i unionen, säger Knut Carlqvist och tillägger:
­ Jag tror att vi snodde många röster från vänsterpartiet och miljöpartiet.

<span class=MR>Bra i Dalhem och Fårösund</span>
Junilistan nådde störst framgång i Fårösund. Där fick partiet 15,4 procent av rösterna. Bra gick det även i Dalhem (15,2) och Kräklingbo (15,0).
I Knut Carlqvists valdistrikt, Burgsvik, fick junilistan 8,0 procent.
­ Det är bra. Då tycker Burgsviksborna att jag är uthärdligt, trots allt.
Sett i ett nationellt perspektiv blev dock Gotland junilistans näst sämsta län. Sämre gick det bara i Västerbottens län (9,0 %). Bäst lyckades junilistan i Dalarna, där man fick 19,1 procent av rösterna.
Socialdemokraterna gjorde ett mycket dåligt val. Partiet backade 1,4 procentenheter. Men på Gotland gick man framåt 1,8 procentenheter. Förutom Gotland var Kalmar de enda län där s ökade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om