I går berättade GT om planerna på en ny flygaktör inom Gotlandstrafiken. Två av initiativtagarna var Michael Juniwik och Pigge Werkelin – som även var medgrundare till Gotlandsflyg för omkring 18 år sedan.
Det bolaget blev sedermera till Sverigeflyg, som 2011 såldes till Braathens aviation och numera är en del av flygbolaget BRA.
Entreprenörerna slipar med andra ord på en konkurrent till det bolag de sålde 2011.
Michael Juniwik förklarar varför:
– Vi startar egentligen med samma idé. Det är människor inom näringslivet som tycker att flyget har blivit för dyrt. De har då vänt sig till oss, eftersom vi vet en del om hur branschen fungerar.
Är du besviken på vad ditt gamla Gotlandsflyg har blivit?
– Nej, inte alls. Vi hade inte tillräckligt med finansiella muskler och de nya ägarna säkrade bolagets överlevnad och utveckling. Däremot har BRA, precis som SAS, en annan affärsidé. Den är mera passiv och följer efterfrågan.
Vad gör ni i stället?
– Vi ska mer aktivt bearbeta marknaden och skapa ett behov av att resa, genom en prissättning som gör resandet attraktivt. Det var grundtanken med Gotlandsflyg också.
Precis som för 18 år sedan krävs dock både intresse och stöd från den lokala besöksnäringen.
– Ja, men även från övriga som behöver besökare. Det är ju de personerna som hört av sig till oss, precis som det var år 2000.
Samtidigt lär många jämföra med projektet Gotlandsbåten, som inte blev särskilt långlivat.
– Personligen anser jag att Gotlandsbåten var en stor succé. Men vi vänder oss också till andra finansiärer och måste kunna garantera att de inte gör en förlust, svarar Michael Juniwik.
En annan grundare till initiativet som presenterades i går är Jonas Henning på Gotland sports academy i Slite. Enligt honom bör det finnas många potentiella delägare:
– De flesta som driver en boendeanläggning borde vara intresserade. Jag ser möjligheten att skapa fler resor och sälja mer boende. Just nu minskar flyget medan priserna ökar, det är en dålig kombination, menar han.
Samtidigt poängterar både Michael Juniwik och Jonas Henning att projektet, som fått arbetsnamnet Gotlandsplanet, alltjämt är i sin linda.
Fler partners måste säkras, innan den tilltänkta aktören på flygmarknaden kan bli verklighet.
– Vi har inte bestämt att vi kör, men vi avsätter pengar till att undersöka möjligheten, säger Michael Juniwik.