Kablar väg för ny teknik via Östersjön
I helgen drogs den första privata fiberkabeln mellan Gotland och fastlandet. Den öppnar för femtio gånger snabbare internet och telefoni än dagens.
- Vi bygger inte på spekulation, säger nätbolaget IP-Onlys vd Svante Jurnell.
Bredbandsutvecklingen i Sverige går snabbt. Merparten av dessa motorvägar för digital information ägs av nätbolagen TeliaSonera, Telenor och TDC Song. Övriga leverantörer av telefoni och internet hyr enstaka filer av dessa motorvägar och kan exempelvis anlägga egna avstickare.
Utöver de tre nämnda nätjättarna, är privatägda IP-Only ensamt i Sverige om att äga hela nätverk, från fiber till teknikstationer. I helgen kablade företaget ut elva mil motorväg mellan gotländska Ygne och Oskarshamn.
Nu ska grävarbeten sprida den nya tekniken norrut, genom Visby och upp till Snäck. I höst återvänder det inhyrda kabelfartyget Pleijel för att lägga kabel över till Västervik. Därifrån ska man, via land, vidare norrut.
Ostkrok
"Ostkroken". Så kallas företagets kabeldragning på den svenska sydostkusten, via Kalmar, Oskarshamn och nu Gotland. Ö-svängen beräknas kosta omkring 100 miljoner kronor.
Satsningen görs, menar vd:n Svante Jurnell, på en marknad där konkurrensen är i princip obefintlig. De kablar som sedan tidigare finns, har bekostats av skattemedel och har begränsad kapacitet.
- Vår standard är femtio gånger snabbare än konkurrenternas, till samma pris, säger IP-Onlys vd Svante Jurnell.
Enligt honom kommer företag som nu betalar omkring 5 000 kronor i månaden för en överföring på 2 Mbit, att kunna få 100 Mbit för ungefär samma pengar. De första kunderna ska kopplas upp i juni.
Man nämner exempelvis ett gotländskt företag som räknar med att nu kunna växa genom att sköta telefontjänster åt fastlandsföretag.
Många av IP-Onlys kunder är internet- och teleoperatörer. De flesta som i dagsläget erbjuder sådana tjänster på Gotland, får därmed tillgång till betydligt snabbare uppkopplingar.
Utbredningen bromsas dock av att fiberkabeln är kostsam. Den dras primärt i och omkring Visby. Först på sikt kan den nya kapaciteten nå landsbygden.
- Så fort exempelvis ett kluster av företag kan göra det lönsamt, så sätter vi spaden i jorden. Vi kanske inte får ekonomi i att bygga för de första som hör av sig från Sudret, men varje ny kund sänker tröskeln för nästa, säger Svante Jurnell.
Inga monopol
Geab är i dagsläget inte kund hos IP-Only. Det gotländska energibolaget tecknade nyss ett nytt flerårigt avtal om plats på en kabel som ägs av TDC Song. IP-Onlys ledning förvånas över att det kommunala bolaget låst sig vid ett så litet utrymme, när utvecklingen går så snabbt framåt.
- Det generella råd vi kan ge fastighetsägare och kommuner är, tillåt inga monopol och teckna inga tioåriga avtal! säger Svante Jurnell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!