Kaip till dansk lyxkrog
På menyn: Søtunge og "kajp" fra Gotland Jordskokker og brunet smør.
- De gotländska produkter vi använder håller en mycket hög kvalité, säger krogens kökschef tillika delägare René Redzepi.
Om anledningen till att man fastnat för kaipar, den gotländska vildlöken, säger köksmästaren så här:
- Det är en mycket smakrik och mycket naturlig och hälsosam produkt.
Nyskapad nordisk mat
René Redzepi har erfarenhet från flera andra världskända krogar och han har varit med och byggt upp det här stället i Köpenhamns Christianshavns-distrikt från början. Konceptet var det inte många som trodde på från början. Det skulle vara nordisk mat. Men initiativtagarna var helt klara över att här skulle inte finnas olivolja och soltorkade tomater utan här skulle man samla ihop det bästa Norden har av råvaror och förädla med gourmetkockars snits och ambitioner till nyskapande.
När krogen nu varit i gång några år kan det konstateras att det nya nordiska köket gjort stor succé. Många, inte minst matjournalister från olika håll, har uttryckt sig lyriskt om Nomas menyer. Vad är det då för gotländska produkter som hanteras av René Redzepi och hans medhjälpare.
- Från Gotland köper vi ankägg, rotfrukter, senap och kryddor, meddelar köksmästare Redzepi i ett e-postmeddelande där han svarar på GA:s frågor.
Av hemsidan kan man utläsa att också gotländsk tryffel och gotländskt lamm förekommer på matsedeln. I januari kunde man exempelvis beställa "Langtidspocheret kalvebryst og sky af gotlandske tröfler". På frågan om tillgången på högkvalitativa gotländska produkter är tillräcklig svarar Redzepi att så är fallet, men att det finns ett undantag. Det han skulle vilja ha mer av är ankägg!
Sen hör det till saken att man också ständigt är på spaning efter nya eller icke tidigare kända produkter till sitt kök.
625 för frokosten
Noma har gett ut en matbok med recept från sina första verksamhetsår. Det finns många bilder men även text som vittnar om att Gotland har en framskjuten plats när det gäller råvarorna till denna verkliga finkrog. Men som alltid så är det ju så att smakar det så kostar det. Tänker man sig att äta "frokost" (=lunch) på det här stället så får man vara beredd att lägga upp 495 kronor. Danska, givetvis.
Försöker man räkna om till svenska hamnar man runt 625 kronor!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!