Kaipsoppa satte fart på dialogen
LRF bjöd på närproducerad middag för att locka till ny dialog om mat. - Vi hoppas att den här satsningen ska leda till givande samtal om mat, säger Anna Törnfelt, ordförande LRF.
Fårostsallad. Med gotländska ingredienser.
Foto: Tobias Wallström
Syftet med den annorlunda middagsbjudningen är att starta en ny väg för samtal, och att på så sätt ta reda på vad konsumenterna tycker och tänker om mat.
- Vi tror på det här utbytet under trivsamma former, och ser fram emot spännande samtal här i kväll, säger Anna Törnfelt, ordförande LRF på Gotland.
Stina Wollter, känd som programledare i P 4:s Karlavagnen, ledde samtalet under kvällen.
Paul Svensson, aktuell i tv 4:s Matakuten, föreläste om sin syn på maten och betydelsen av att välja rätt mat. Själv väljer han i möjligaste mån ekologisk och närproducerad mat, och under kvällen delade han med sig av den kunskap som han tillägnat sig av eget intresse, och som kock. En stor del av kvällen handlade om skolmåltidens betydelse.
Närproducerat
- Skolmaten är en jätteviktig fråga. Barnen är nästa generations konsumenter, med möjlighet att styra utbudet. Det gäller att ge dem rätt smakupplevelser, genom att bjuda på färsk och närproducerad mat. Om inte konsumenterna är med, är det svårt att påverka producenterna, säger Paul Svensson.
Enligt honom är det viktigaste garantin för bra kvalitet att välja svenska råvaror, helst lokalt framställda.
- I Sverige är skillnaden inte så stor mellan ekologiska och konventionella varor, båda är bra. När det gäller importerade varor väljer jag däremot bara ekologiskt, säger han.
Bland de inbjudna från konsumentsidan fanns kommunens kostchef Inger Göthberg.
Enligt henne är det i första hand priset som styr kommunens upphandlingar, och inom EU råder fri marknad. Samtidigt strävar kommunen mot de nationella målen om större andel närproducerad och ekologisk mat, där det nationella målet är att nå upp till 25 procent ekologisk mat. På Gotland ligger snittet för den ekologiska delen i måltiderna för närvarande på 14-16 procent.
- Kommunen har sina riktlinjer att följa. I kväll ska det bli intressant att höra vad som sägs runt borden, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!