Kalendermiss gjorde sommaren kortare
Sommaren är kort.Och Gotlandssommaren 2004 blev kortare än någonsin.Det här märks när turistföretagare av olika slag summerar.Men det finns också de som fick en extra skjuts när sommaren kom av sig.
Kort blev den när midsommaren inföll sent och medeltidsveckan tidigt. I sommarens båda ändar försvann värdefulla turistdygn. En ren kalendermiss, med andra ord.
Och lugn blev den när ett stabilt lågtryck lägrade sig över ön. Att Gotland ändå hade Sveriges bästa väder hjälpte inte mycket.
I det dåliga vädret avstannade ruljansen på Kneippbyns vattenland och sommarland. Här har besökarna minskat med 15 procent jämfört med i fjol. På Strandcaféet i Gothem var det inte många dagar med kö till kassan.
Och till Stora Karlsö avtog resandet när det blåste. Några dagsturer ställdes in och mitt under högsäsong i juli stod det outhyrda stugor på ön. Det är annars sällsynt, berättar Inger Nielsen som jobbar med Karlsö-bokningen.
<span class=MR>Väderberoende</span>
Och det var inte bara väderberoende verksamheter som noterade vikande besökssiffror i år. Också Gotlandståget i Dalhem och Gotlands fornsal har kunnat se att antalet besökare har minskat.
Jag vet inte varför egentligen. Jag kan inte se vad det är som skiljer den här sommaren från tidigare somrar, säger Staffan Beijer som är ordförande för föreningen Gotlandståget.
Länsmuseichefen Anki Dahlin har inte exakta siffror på hur många som besökt Länsmuséets olika delar, men hennes intryck är att det har minskat lite överallt. Och hon vill inte skylla på det dåliga vädret:
Vi måste kanske förändra oss. Vi vill ha ett utbud som är så bra att folk kommer oavsett väder.
En extremt väderberoende attraktion som ändå klarade sig bra sommaren 2004 var Romateatern. När säsongen är över har cirka 19 000 personer sett föreställningen i Roma klosterruin. Det är en bättre publiksiffra än i fjol. En tapper publik och ensemble har klätt sig varmt och spelat sig igenom regn och rusk. Bara en föreställning ställdes in på grund av dåligt väder. Också Roma kungsgård har haft och har fortfarande en riktigt bra sommar. När säsongen väl kom igång efter en lite svag inledning i juni, blev det full fart. Besökssiffrorna är inte klara, men många på Kungsgården upplever 2004 som ett rekordår. Halvdant väder har satt snurr på verksamheten.
På Gotlands djurpark gör man samma bedömning. Sommaren 2004 var bra. "Den bästa sedan Hassela tog över för tre år sedan", rapporterar Nicki Larsson. Och Björn Ewald på Vikingabyn i Tofta är glad över en bra juli, när antalet besökare ökade med tio procent.
Men Björn Ewald understryker samtidigt att säsongen 2004 blev onödigt kort. Den hade kunnat förlängas om medeltidsveckan senarelagts:
Medeltidsveckan borde ta sitt "turistansvar". Den lockar så mycket folk så den skulle klara sig bra även om den flyttades fram en vecka.
Riktigt, riktigt glada är några av de färskaste aktörerna i den gotländska besöksmåls-floran: Museum Lars Jonsson i Vamlingbo prästgård kan snart sätta punkt för sin första säsong. Den började bra: Tusen personer besökte vernissaget i maj och sedan dess har 6 700 personer betalat för att se utställningen. Också caféet och trädgården har haft många besökare.
Det är långt över förväntan, säger Ragnhild Jonsson.
Och på Fabriken på Furillen är Johan och Anna-Karin Hellström haft sommar-öppet för första gången. De är helt tagna av en turistström som blev större än de någonsin kunnat ana. Mellan 500 och 800 personer har hittat hit varje dag! Och detta trots att det inte ens finns en skylt vid vägen.
Det har varit en fantastisk sommar! Vår ambition var att ge full service till 40 gäster per dygn och därför har vi inte alltid kunnat servera alla som kommit, men de synintrycken här på Furillen kan vi alltid bjuda på och det kan ju alltid mätta något även om bullarna varit slut, säger Johan Hellström.
Mulna dagar har det varit trångt i Visby, men om detta också har inneburit mer klirr i kassorna är tveksamt. Olika butiksinnehavare har olika intryck. Wessman & Pettersson tycker att sommaren varit bra, men i kiosken Gottgluggen vid Södertorg minskade Elisabeth Olssons försäljning med 70 000 kronor bara under juli månad och på grannkrogen Effes hade Paul Forslund inte lika många gäster som i fjol.
Folk har inte varit så glada. De har mest gått på stan för att fördriva tiden, säger konstaterar Sabine Nyman som jobbar i en butik på Adelsgatan.
Lindex försäljningsstatistik ger en signal om att Sabine kan ha rätt. Här räknar man in varje besökare och butikschefen Agneta Hoas kan se att de faktiskt var lika många som i fjol. Men de handlade mindre:
Pengamässigt har vi tappat fem procent jämfört med förra sommaren. Folk är inte lika glada som annars.
Också i en butik som Julia Hultgren, som har ökat sin försäljning i sommar, är man inte särskilt lycklig över det dåliga sommarvädret. Jonas Dahlström på Julia tänker på framtiden:
Vi har verkligen inte hoppats på dåligt väder. Besökarna måste bli nöjda med Gotland och få den sol som de vill ha. Vi måste ju ha ett kundunderlag till nästa sommar också, summerar Jonas Dahlström.
Lyckat. Konceptet med konstmuseum, café och visningsträdgård i Vamlingbo prästgård blev lyckat. Till dags datum har 6 700 personer betalat för att se Lars Jonssons konst.
Det är hos oss de har varit! Johan Hellström på Fabriken på Furillen är överväldigad av årets turistström. Trots att det inte ens finns en skylt från vägen så har mellan 500 och 800 personer hittat hit varje dag. Arkivfoto: Rolf Jönsson
En inställd. Romateatern behövde bara ställa in en föreställning på grund av dåligt väder. Publiken klädde sig varmt och ensemblen spelade i busväder. Och publiksiffran blev faktiskt bättre än i fjol. Arkivfoto: Tobias Wallström
Minskning. Elisabeth Olsson i Gottgluggen och Paul Forslund på Effes har upplevt bättre somrar. Bara under juli månad minskade Gottgluggens intäkter med 70 000 kronor. Men det kan också bero på trafikavstängningen, tror Elisabeth.
Jodå. Säsongen blev kort men under de mest intensiva turistveckorna var det lika mycket folk på stan som det brukar vara. Men de har inte handlat så mycket. Dåligt väder får kunderna att tappa gajsten.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!