Kalkbolagen kräver staten på 11 miljarder kronor

I varsin stämningsansökan kräver Nordkalk och SMA Mineral AB att staten ska ersätta dem med totalt 11 miljarder kronor, detta sedan regeringen valde att göra Ojnareskogen till ett Natura 2000-område i augusti 2015.

Den 31 augusti 2015 meddelade dåvarande miljöminister Åsa Romson (MP) att regeringen beslutat sig för att göra Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. Nu begär Nordkalk och SMA Mineral ersättning från staten som en följd av beslutet.

Den 31 augusti 2015 meddelade dåvarande miljöminister Åsa Romson (MP) att regeringen beslutat sig för att göra Ojnareskogen till ett Natura 2000-område. Nu begär Nordkalk och SMA Mineral ersättning från staten som en följd av beslutet.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2020-04-22 10:29

Bakgrunden till de två stämningsansökningar som Nordkalk och SA Mineral AB gjort till mark- och miljödomstolen är regeringens beslut i slutet på augusti 2015 att utpeka Ojnareskogen på Gotland som ett Natura 2000-område. Beslutet fick som följd att de två bolagens ansökningar om att bryta kalksten på sina respektive täkter i skogen avslogs av såväl mark- och miljödomstolen som mark- och miljööverdomstolen. Innan dess hade bolagen vid ett flertal gånger fått tillstånd till brytning i de olika domstolarna. 

I april 2019 satte Högsta domstolen punkt för den låna juridiska processen genom att besluta att inte ge prövningstillstånd av Nordkalks och SMA Minerals överklaganden.

Nu har de två bolagen alltså stämt staten, samt begärt ekonomisk ersättning. Totalt har Nordkalk begärt 2,4 miljarder kronor i ersättning och SMA Mineral 8,7 miljarder kronor.

– Vi har en rättighet och en skyldighet att skydda våra intressen och minimera vår skada. Vi anser att staten under den pågående tillståndsprocessen brutit mot avtal och aktivt påverkat processen genom att ingripa, säger SMA Minerals vd Daniel Juvel.

Nordkalk har i sin stämningsansökan motiverat summan de begärt med att den motsvarar den beräknade vinsten minus investeringar på den kalksten de skulle ha fått bryta ur täkten i Ojnareskogen enligt det tillstånd de fick 2014, ett tillstånd som senare avslogs. 

Även SMA Mineral har resonerat på liknande sätt. 

– Det är en ekonomisk beräkning över vad vi dels under processens gång haft för kostnader, och även en framåtriktad beräkning för vad vi kommer att gå miste om under de här 100 år som vi inte kan bryta kalk från den stora kalkstensreserv som finns på täkten. Det blir en väldigt stor konsekvens för oss, säger han.

I stämningsansökningarna listar bolagen flera anledningar till att de anser sig ha rätt till ersättning, varav en är att de menar att dåvarande miljöminister Åsa Romson (MP) gjorde sig skyldig till otillåtet ministerstyre.

– Det är essensen och kärnan i vår stämning; att det har varit ett politiskt spel som vi inte tycker är korrekt i en rättsstat, säger Daniel Juvel.

Gotlands Tidningar har varit i kontakt med nuvarande miljöminister Isabella Lövins (MP) pressekreterare. Han meddelar dock att Lövin avböjer att kommentera ärendet i dagsläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!