Kalkbrytningen stoppas i Bunge

All kalkbrytning stoppas vid Svenska Minerals brott vid Stucks i Bunge. Miljööverdomstolen har tagit beslutet.- Det här berör omkring 50 personer på Gotland, säger Thomas Mårtensson, platschef för Svenska Minerals brott vid Stucks.

Svenska Minerals kalkbrott vid Stucks i Bunge som det såg ut 2001.

Svenska Minerals kalkbrott vid Stucks i Bunge som det såg ut 2001.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-10-27 04:00

Svenska Minerals ledning

blev tagen på sängen.

- Vi är både bestörta och överraskande. Det här är väldigt nytt och vi har inte hunnit analysera läget klart än, säger Daniel Juvel, vd på Svenska Mineral.


Flera överklagade
Den 25 maj i år fick företaget tillstånd av mark- och miljödomstolen att bryta ytterligare två miljoner ton kalk om året i 15 år vid Stucks. De fick också tillstånd att leda bort grundvatten.

Naturvårdsverket, föreningen Bevara Ojnareskogen och flera privatpersoner överklagade beslutet och krävde samtidigt att brytningen ska stoppas i väntan på ett nytt ställningstagande. Miljööverdomstolen gick med på det i fredags.

- Så länge verkställighetstillståndet är indraget får vi inte bryta där, säger Daniel Juvel.

Beslutet berör tolv anställda vid Svenska Mineral i Bunge, omkring 18 entreprenörer och ytterligare ett 20-tal personer som på olika sätt är kopplade till verksamheten vid Stucks.

- Flertalet av entreprenörerna åker härifrån direkt, säger Thomas Mårtensson, platschef på Svenska Mineral i Bunge.

De anställda kan jobba kvar, åtminstone under en tid.


Allvarliga konsekvenser
- Vi har inte lagt några varsel om uppsägning. Vi måste analysera det här för att få fram en klar och tydlig bild och det ska ske i en väldig hast, säger Daniel Juvel som arbetar med en skrivelse till Miljööverdomstolen.

- Det här får väldigt allvarliga konsekvenser både för företaget, kunderna och personalen och det kommer vi att visa, säger Daniel Juvel som anser att beslutet är taget på felaktiga grunder.


Får bara ta från lagret
Under tiden får de tolv anställda vid Stucks lasta ut det som finns i lagret. Något annat är inte tillåtet.

- Jag vet inte hur länge det kan sysselsätta personalen, säger Daniel Juvel.

Thomas Mårtensson hoppas att Miljööverdomstolen ska ändra sig.

- Vi har leveransåtaganden till både socker- och stålindustrin, säger han och berättar att de inte har något annat brott att bryta kalksten ur.

Det gamla tillståndet tog slut i maj och det nya är en utökning av det gamla.

- Vi arbetar på samma sätt som vi gjort tidigare och förändrar ingenting i brytningsprocessen. Vattnet pumpas ut i sundet som tidigare, säger han.

För drygt ett år sedan sa länsstyrelsen på Gotland ja till utökad kalkstensbrytning vid Stucks i Bunge.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden sa sedan nej med argumentet att Svenska mineral inte lyckats visa att deras verksamhet inte påverkade dricksvattnet i Bästeträsk.

I maj gav mark- och miljödomstolen företaget tillstånd till utökad kalkstensbrytning och bortledande av grundvatten i Stucks. I en deldom sades att de kunde fortsätta även om domen överklagades.

Den domen har överklagats och Miljööverdomstolen tog beslut den 21 oktober att stoppa brytningen tills de tagit ställning i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om