Bristen på tandläkare men också annan personal inom öns tandvård, såväl den privata som den offentliga, har varit ett faktum länge.
Situationen för Folktandvården Gotland har förvärrats under 2024 och nyligen togs beslutet om ett generellt kallelsestopp för vuxna patienter, något som P4 Gotland varit först med att rapportera om.
Enligt tandvårdschefen Monica Palmö har åtgärden om ett kallelsestopp varit uppe för diskussion sedan tidigt i våras.
– Till slut fick vi inse att det är ohållbart att fortsätta att kalla alla patienter kontinuerligt, som kanske inte har ett behov av undersökning, samtidigt som vi har svårt att hinna med de patienter vi har ett vårdansvar för, säger hon.
Ansvaret sträcker sig till barn- och ungdomstandvården, särskilda patientgrupper samt akuttandvården.
För vuxna patienter utan särskilda behov görs en bedömning från fall till fall. Vanligt är att man blir kallad till kontroll var 18:e månad, men det kan även handla om längre tidsintervall, enligt Monica Palmö. Hon säger att det, när det tillfälliga stoppet är hävt, kan dröja innan kallelserna kommer som normalt igen för dessa patienter.
– Om det ens blir så, att vi kommer dit igen. Kanske behöver vi strama åt och prioritera resurserna på ett annat sätt.
Monica Palmö menar att en fullt frisk vuxen patient, utan tandbesvär, sannolikt inte behöver komma till tandläkaren för undersökning varje år.
– Möjligtvis kan vart tredje år vara lagom för en undersökning hos tandläkaren om inget speciellt händer under tiden och patienten sköter sin munhygien.
Det sistnämnda har en stor inverkan på den enskildes tandhälsa, betonar hon.
– Besök hos tandhygienisten lite oftare kan vara bra, men även dessa ska vara efter behov. Men i dagsläget har Folktandvården Gotland sviktande resurser inom alla personalkategorier, säger Monica Palmö.
Hon kan inte bedöma hur länge kallelsestoppet kan komma att behövas, men hon är tydlig med att det är tillfälligt.
– Men sen kommer det att ta tid tills vi är tillbaka i vår frekvens eftersom vi måste beta av de patienter med särskilt svåra besvär som vi inte hunnit med.
Helagotland har tidigare rapporterat om svårigheten att ta sig in i systemet även till den privata tandvården, och under 2024 har det mer eller mindre varit stopp för nya patienter hos samtliga av öns kliniker. Monica Palmös råd är att trots det ringa runt.
– Jag upplever att det lättat lite den senaste tiden på Gotland. Det är förstås djupt beklagligt, alternativet är att åka till Nynäshamn och det är ju inte alla som har den möjligheten. Vi hoppas såklart att situationen ska förbättras och jobbar ständigt med att rekrytera mer personal till Gotland.
I ett längre perspektiv hoppas Monica Palmö på ändrade regler för tandvårdsstödet för unga. Under hösten ska riksdagen fatta beslut om ett regeringsförslag som skulle innebära sänkt åldergräns för gratis tandvård, från dagens 23 år till 19 år.
– Det är ett beslut som vi, och hela Sveriges folktandvård, går och väntar på. Dels har 20-åringar inte ett så stort behov av att gå till tandläkaren, dels är det många av dem som uteblir från besöken. Så det kommer troligtvis att frigöra en hel del tid för oss att ta emot vuxna patienter, säger hon.