En varm och solig dag kan sparrisen växa 15 centimeter. Men så fort det är ruggigt och mulet blir det stopp. För att ändå kunna leverera lite tidig sparris använder sig många odlare av tunnlar med plast så att primören ska få den extra värme den behöver för att växa till sig. Vid Stenhuse gård gör man precis så:
– I fjol kom sparrisen tidigare trots att vi i år satte den under tunnelplast mycket tidigare än i fjol, säger Tomas Stenhuse.
Under fredagen öppnar han gårdsbutiken, och då kommer det finnas sparris att köpa. Men han var lite orolig häromdagen:
– Temperaturen sjönk till minus fyra grader under natten. Jag har ett elektroniskt system som varnar när temperaturen sjunker för lågt, och då trodde jag att det var kört. Men det klarade sig!
De senaste dagarna har han skördat cirka 150 kilo per dag.
– Sparrisen är väldigt väderberoende. När det är varmt och soligt kan den växa 15 centimeter på en dag, men så fort det blir mulet och lite kallt så bromsas tillväxten direkt.
På Stora Tollby gård har man testat att använda fiberduk:
– Tillväxten går sakta, men den har inte fryst. Tanken är att vi ska täcka av så fort vädret vänder. Det här gör vi för att kunna komma igång lite tidigare. Folk börjar ringa i slutet av mars när första varma vårdagen kommit, men egentligen brukar den inte vara klar förrän i skarven april/maj om man inte driver den, säger Andreas Wiklund.