Det är en del i samarbetet mellan polisen och kommunen som nu ska utvecklas och fördjupas.
- Jag är övertygad om att insatserna kommer att ha en preventiv inverkan och leda till ökad trygghet, säger kommunalrådet Gustaf Hoffstedt.
I går presenterades förslaget till en överenskommelse mellan kommun och polis om större samverkan för att minska brottsligheten och öka tryggheten.
Kontaktpoliser
Fem områden prioriteras de kommande två åren. Ungdomar, narkotikabrott, brott och trygghet i offentlig miljö, brott i nära relation samt trafiknykterhet.
- På det operativa planet har vi ett bra samarbete, till exempel mellan socialjour och polis på kvällar och nätter, men det behöver bli bättre på ledningsnivå, säger Gustaf Hoffstedt.
Kontaktpoliser på samtliga högstadie- och gymnasieskolor har vi tidigare berättat om. I vilken utsträckning polisen kommer att vara på skolorna är inte klart, det ska utarbetas tillsammans med skolorna och verksamheten drar i gång på allvar i höst. Kontaktpolisen ska även finnas på fritidsgårdar och i andra miljöer där ungdomar samlas.
- Den förstärkning på åtta polisaspiranter vi får i år gör att vi kan frigöra erfarna poliser att vara mer ute bland ungdomar, säger polismästare Johan Grenfors.
Insatser ska också göras mot de 3:a-fester som anordnas för gymnasieelever.
- De är ofta på torsdagar. Dagen efter är halva klassen hemma för att de är bakfulla. Det är inte okej, därför ska vi prata med dem som arrangerar dessa fester för att få en förändring till stånd. Även om man äter och dricker gott när det är fest ska man vara nykter och på plats nästa morgon, framhåller Gustaf Hoffstedt.
Polismästaren ska få ett ungdomsråd.
- Vi behöver få veta mer vad som rör sig. I rådet ska inte enbart klassens ljus ingå, utan även ungdomar med erfarenhet av samhällets baksida, betonar Johan Grenfors.
"Hot spots"
Ungdomar upp till 25 år som visar tecken på att vara påverkade av narkotika ska erbjudas en första behandlingsinsats inom 24 timmar. Resurserna finns, försäkrar Gustaf Hoffstedt.
Polis och kommun ska kartlägga "hot spots", platser där andelen brott är hög och öka tryggheten där, med till exempel övervakningskameror.
- Jag tror att de har en preventiv inverkan, säger Gustaf Hoffstedt. Men det kan också vara larm eller andra skydd.
En lokal undersökning kring tryggheten på Gotland ska också göras och ligga till grund för insatser som behövs.
Klottersanering
Tekniska förvaltningen och polisen ska ta fram en policy för vem som ska göra vad när det gäller klotter. Och försöka få bort klottret snabbare än i dag, kanske inom 24 timmar.
Poliser har utbildats för att bli bättre på att bedöma risker för fortsatt hot och misshandel i nära relationer, och erbjuda skydd åt dem som utsätts. Och kommunen ska bli bättre på att erbjuda den som åker fast för rattfylleri att få ett samtal med beroendevården inom 24 timmar.