Kammarrätten prövar överklagandet av nämndbeslut

Efter en lång rad bakslag fick kolonisterna vid Talludden äntligen ett positivt besked i går.
Kammarrätten kommer att pröva deras överklagande av tekniska nämndens beslut om att de ska lämna sina odlingslotter.
­ Det känns som ett erkännande. Och nu kan de inte vräka oss den 1 november, säger Gunnar Tinge.

Gotland2002-10-11 04:00
Hade det varit en vanlig oktoberdag i koloniområdet vid Talludden norr om Visby så skulle det ha varit gott om kolonister i odlingslotterna. De skulle ha grävt, de skulle ha gödslat och kanske gjort lite höstsådd.
Den här höstdagen är det nästan tomt här. Gunnar Tinge tittar till sina frilandspaprikor och Tore Ohlsson vet inte riktigt vad han ska ta sig för. Enligt beslut i tekniska nämnden går ju kolonisternas arrende av området ut den sista oktober.
­ Man vet ju inte hur det blir... Jag har skaffat en ny lott vid Furugatan, och jag kan flytta över mina odlingar dit, men självklart vill jag helst stanna kvar här, säger Tore.
<span class=MR>Kante tvingas iväg</span>
Men i går kom det beslut som innebär att tekniska nämnden inte kan tvinga iväg kolonisterna den 1 november. Kammarrätten har beslutat sig för att pröva om nämndens beslut var korrekt. Och nämndens beslut vinner inte laga kraft förrän den tvisten är avgjord.
Kammarrätten prövar inte sakfrågan utan om beslutet alls var lagligt. Gunnar Tinge menar att så inte är fallet eftersom odlarna inte fick kännedom om att de kunde överklaga beslutet och vart de då skulle vända sig. Han gick vidare med saken till länsrätten, men överklagandet kom in så sent att rätten inte beaktade alla deras synpunkter.
Gunnar Tinge är mycket glad över kammarrättens besked. Äntligen tycker han sig känna en aning till medvind.
För 9 000 namnunderskrifter hjälpte inte. Och med motioner om koloniområdets bevarande i fullmäktige kom man ingen vart. Området är ändå på väg att planläggas för bostäder.
Nu vinner odlarna åtminstone lite tid.
<span class=MR>Bromsar planen</span>
Medan sommarens sista blommor prunkar i odlingslotterna jobbar Talluddens kolonister på flera fronter för att få möta en ny vår här, invid havet.
­ Vi har inga pengar och vi har inga jurister, men vi försöker ändå att på alla sätt bromsa den översiktsplan med bostäder i området som stadsarkitektkontoret arbetar fram. Vi har gått till länsstyrelsen för att få den att göra området till ett naturreservat och vi har begärt att kommunen ska pröva det kontrakt som finns med odlarna i arrendenämnden.
Om kammarrätten finner att tekniska nämndens beslut inte fattades i laga ordning så måste kommunen gå igenom hela beslutsprocessen än en gång. Då kommer det att finnas en politiker som kommer att tala sig varm för saken ­ Gunnar Tinge blir ju själv fullmäktigeledamot i november.
­ I så fall kan vi få en chans att komma igen. Här kan det finnas en ny inkörsport för oss, konstaterar Gunnar Tinge.
<span class=MR>Delade meningar</span>
Bland odlarna på Talludden tycks det råda delade meningar om hur framtiden ska te sig. Några av dem har redan lämnat sina lotter. Andra lever på hoppet och har gjort ett rejält höstbruk.
Gunnar Tinge hoppas på att de alla snart ska få besked om att odlingarna ska få finnas kvar:
­ Vi har jobbat här i 20 år och föreningen har kommit att få en stor social betydelse för många - inte minst för de äldre. De äldre är också de som far mest illa av det här, de är ofta rädda för myndigheterna, säger Gunnar Tinge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om