Kamp om patienter

De privata vårdcentralerna Hansahälsan och Visborg begär att kommunen ger dem de närboende patienter som inte gjort aktiva vårdval. Det har de rätt till enligt avtal, menar de. Fel, menar sjukvårdsledningen.

Hansahälsans vd. "Jag är ganska säker på att tjänstemännen skrivit något som inte överensstämmer med den politiska viljan, men ett avtal är ett avtal." säger Lars Kroné.Arkivfoto: Robert Gahnfelt

Hansahälsans vd. "Jag är ganska säker på att tjänstemännen skrivit något som inte överensstämmer med den politiska viljan, men ett avtal är ett avtal." säger Lars Kroné.Arkivfoto: Robert Gahnfelt

Foto: Robert Gahnfelt

Gotland2009-02-11 04:00
Hösten 2008 infördes Vårdval Gotland, då alla gotlänningar erbjöds att lista sig hos antingen kommunal eller privat vårdcentral. De som ville byta vårdcentral uppmanades att skicka in ett formulär till kommunen. De som ville vara kvar, eller inte brydde sig om att välja, behövde inte göra någonting.
Nu har det uppstått en tvist om vilka patienter som hör hemma var. I ett brev till hälso- och sjukvårdsnämnden menar Hansahälsan och Visborg att kommunen åtagit sig att flytta över de patienter som inte gjorde aktiva val, till närmaste vårdcentral.
Man hänvisar till en formulering i dokumentet "Basåtagande för primärvården på Gotland", som låg till grund för och bifogades avtalet med kommunen. "Passiv listning: Personer som inte har listat sig aktivt förs i första hand upp på närmaste geografiska vårdcentral."

Ingen tvekan
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg poängterar att dokumentet inte är ett avtal och menar att formuleringen är olycklig.
- Basåtagandet skrevs i början av 2000-talet, då utgångspunkten fortfarande var geografiska distrikt, men Vårdval Gotland bygger på att människor ska få välja själva.
Hansahälsans vd Lars Kroné:
- Jag är ganska säker på att tjänstemännen skrivit något som inte överensstämmer med den politiska viljan. Det är ett dilemma och vi förstår det, men det här avtalet påverkade ju vårt beslut att etablera oss.
Den politiska viljan är klar, säger nämndens ordförande P-O Jacobsson (C):
- Det har aldrig varit någon tvekan från politiskt håll. Vi ser det som en aktiv listning även om man inte gör annat än ligger still. Juridiken är nästa kapitel.

Komplicerat
Visborgs fyra läkare är fulltecknade. Hansahälsans drygt 3 000 listade patienter är dock mer än dess två läkare hinner med, men för få för att anställa en tredje på heltid, vilket företaget åtagit sig att göra.
Vad händer om kommunen inte flyttar över de patienter ni tycker ni har rätt till?
- Då har vi problem. Det är sällan konflikter leder till något positivt. Vi vill ha en dialog, säger Lars Kroné.
Är det en överlevnadsfråga för Hansahälsan?
- Annars skulle vi inte driva frågan till sin spets, men jag vill inte väcka oro. Vi har en ganska stor grund och vi vill bli större, men det är en oerhört besvärlig situation.
Hansahälsan och Visborg menar också att de fått mer vårdkrävande - och därmed kostsamma - patienter än kommunen, eftersom fler medborgare från 50 år och uppåt än exempelvis unga medborgare mellan 20-30, valt privat vård.
En kartläggning som hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjort visar dock att kommunens vårdcentraler i Slite och Hemse har de mest vårdtunga patienterna.
På måndag tar hälso- och sjukvårdsnämnden upp frågan om de privata vårdcentralerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!