Kampanj för ett mer levande odlingslandskap

På onsdag är det dags för stor invigning av kampanjen "Levande Landskap". Kampanjen syftar till att lyfta fram de biologiska och kulturhistoriska värdena i vårt odlingslandskap.
Invigningen sker nästan samtidigt i alla landets län. På Gotland blir det samling på Bäcks gård i Väte där landshövding Lillemor Arvidsson invigningstalar.

Gotland2002-05-14 04:00
Lars-Erik och Inger Olofsson vid Bäcks har ett levande lantbruk med mjölkproduktion. Inger driver dessutom ett bageri, som ligger på gården.
Alldeles i närheten av den levande gården finns museigården Norrbys, en gård som var levande och välhållen men som stannade i utvecklingen och avfolkades.
I och omkring de här två gårdarna kommer aktiviteterna i form av en tipspromenad att finnas då "Levande Landskap" invigs. Utmed slingan kommer det att finnas en mängd stationer med demonstrationer och med visningar av olika saker. Exempelvis finns följande:
lBiologisk mångfald och kulturelement.
lHur man sätter trodertun.
lDemonstration av skogsgallring.
lDemonstration av vattenkvarnen.
Detta och mycket annat tar sikte på att understryka värdet av att bevara kulturhistoriska spår och livsmiljöer för många växt- och djurarter.
Det nationella målet för kampanjen är att odlingslandskapets natur- och kulturvärden skall bevaras och stärkas. Det bästa sättet för att åstadkomma detta är att markerna fortsätter att skötas i den vardagliga jordbruksdriften.
<span class=MR>Stort intresse</span>
Karin Gottlander är kampanjledare på Gotland och hon tycker att intresset hos de gotländska lantbrukare­som ju är målgruppen­är glädjande stort. Det klart största intresset tilldrar sig kulturvärdena i landskapet medan den biologiska mångfalden inte fått lika stor uppmärksamhet hittills i alla fall.
Den personal på länsstyrelsen som jobbar med "Levande landskap"är beredd att bistå bönderna med olika utbildningsinsatser. Det handlar i mångt och mycket om hur man kan kombinera natur- och kulturvård med en lönsam produktion. I det fallet spelar miljöstöden en viktig roll. Utbildningen sker i form av kurser, studiecirklar, fältvandringar eller individuell rådgivning på den egna gården.
Rådgivningen kan exempelvis bestå i att bonden tillsammans med en rådgivare går igenom gårdens natur- och kulturvärden. Detta görs bland annat med utgångspunkt från historiskt kartmaterial. Bonden och rådgivaren diskuterar även skötsel och hur olika åtgärder kan genomföras på bästa sätt. Rådgivningen sammanfattas i en skötselplan för gårdens natur- och kulturvärden.
<span class=MR>17 socknar</span>
Kampanjen har faktiskt redan pågått en tid och på Gotland har man i en första omgång koncentrerat sig på att erbjuda bönder i 17 socknar diverse aktiviteter.
Karin Gottlander kan konstatera att uppslutningen på de aktiviteter man hittills anordnat har varit mycket bra från böndernas sida. LRF-are har intygat att de för sin del har svårt att samla lika mycket folk till sina aktiviteter som länsstyrelsen nu gör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om