Kämpar för att Östersjön ska klassas som känsligt område

Sverige fortsätter ansträngningarna för att få Östersjön klassad som ett särskilt känsligt område.
­ Kommer vi inte överens internationellt så kommer vi att göra en egen ansökan om detta, sa miljöminister Lena Sommestad när hon besökte Gotland igår.

Gotland2002-12-03 04:00
Oljetankern Prestiges förlisning utanför den spanska kusten blev ännu en påminnelse om farorna med oljetransporter i enkelskroviga fartyg.
När miljöminister Lena Sommestad besökte Gotland i går möttes hon också av frågor om hur sjösäkerheten kan förbättras. Lena Sommestads besked lyder:
Oljetransporterna kommer att bli säkrare, men det kan ta tid.
Lena Sommestad hoppas att Östersjöländerna redan till sommaren ska kunna enas om villkoren för en ansökan om särbehandling för Östersjön hos IMO. Men frågan kan haka upp sig. Problemet med osäkra oljetransporter är globalt. Även om man inskränker den till att bara gälla oljetransporterna i Östersjön så är det ändå många länder som måste enas.
Och det är i samarbete med andra länder som miljöministern helst vill driva frågan. Även om det tar längre tid så ger det större effekt om EU eller Östersjöstaternas samarbetsorgan Helcom lyckas enas om nya regler än vad det skulle göra om Sverige lade fram egna lagar på området.
<span class=MR>Kan bli en egen ansökan</span>
­ Vi driver på från svensk sida för att vi ska kunna lösa den här frågan internationellt. En internationell överenskommelse är i regel mer effektiv. Men går det för långsamt så kommer vi från svensk sida att göra en egen ansökan hos IMO om att Östersjön ska klassas som ett särskilt känsligt område, säger Lena Sommestad och fortsätter:
­ Den här frågan kommer vi inte att tappa bort. Det har hänt flera allvarliga olyckor, så det politiska engagemanget kommer inte att försvagas.
Lena Sommestad ser många hinder på vägen till en säkrare sjöfart. Det handlar om en svårkontrollerad bransch och olika länder har olika intressen i den här frågan.
­ Det finns ju länder som bygger upp sina flottor genom att ta över utrangerade fartyg. Det här är ett exempel på att biståndspolitik och miljöpolitik är frågor som hör ihop. Vi måste hitta vägar att på andra sätt stötta deras flottor, säger Lena Sommestad.
Vid sitt besök på Gotland fick miljöministern bekanta sig med Lövsta landsbygdscentrum och det biogasprojekt som bedrivs här. Lena Sommestad träffade också representanter från Gotlands kommun som berättade om eko-kommunens arbete och om hur Gotlands kommun arbetar med miljövänligt byggande av offentliga lokaler.
Vindkraften och de långa överklagandetiderna var en annan fråga som ventilerades under dagen.
­ I flera år har vi arbetat för att få ned de långa handläggningstiderna. Det är en högt prioriterad fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om