Kämpar för ungdomsgården

- Vi har ingen ambition att lägga ner i Lärbro.
Så säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Janica Sörestedt (S).
Men något löfte om att verksamheten blir kvar kan hon inte ge.

Gotland2012-09-08 04:00

För snart tre år sedan togs verksamheten vid ungdomsgården i Lärbro över av Röda Korset.

Detta sedan kultur- och fritidsnämnden i besparingssyfte hade förslagit att gården skulle läggas ner.

Förslaget möttes av kraftiga protester och det hela slutade med att kommunen tecknade avtal med Röda Korset och verksamheten räddades.

Gården i Lärbro har sen dess drivits som en så kallad träffpunkt och haft öppet två kvällar i veckan under ledning av en fritidsledare med assistans av frivilliga rödakorsare.


"Inga klara besked"
Vid nyår löper det treåriga avtalet ut men redan nu har kultur- och fritidsnämnden beslutat att säga upp det. Ungdomar och föräldrar i Lärbro med omnejd tolkar detta som ett nytt försök att lägga ner gården.

Men Janica Sörestedt hävdar att man från politiskt håll inte alls vill lägga ner verksamheten.

- Vi har ingen sådan ambition. Avtalet är uppsagt för att Röda Korset vill omförhandla det. De vill utveckla verksamheten vilket också innebär mer pengar från regionen. Om vi kommer att kunna möta deras krav vet jag inte och därför kan jag heller inte ge några klara besked om den fortsatta verksamheten, säger hon.


"Viktigt stötta"
För ett år sen sa du att det av sociala skäl var viktigt att just ungdomsgården i Lärbro fick vara kvar. Gäller inte det längre?

- Jo, jag tycker det är viktigt att ha kvar ungdomsverksamhet i Lärbro. Och som jag sa har jag ingen ambition att lägga ner den.

- När det gäller ungdomsverksamhet är det viktigt att kunna stötta upp där ungdomarna är. För två år sedan var det jättemycket ungdomar på gården i Fårösund, nu är det ganska få där men mycket ungdomar i Lärbro. Jag leker med tanken på hur man skulle kunna jobba mer flexibelt, fortsätter hon.

Frågan om ungdomsverksamheten ska nu utredas och avtalet med Röda Korset om Lärbro ska omförhandlas.

Vad slutresultatet blir kan hon inte säga i mdag.

Men givetvis kommer den ekonomiska aspekten att spela stor roll.

Så här skriver Region Gotland på sin hemsida om målsättningen för ungdomsgårdarna:

"Ungdomsgårdarna är till för att främja en positiv livsstil, genom ett genomtänkt och förberett arbete i mötet med ungdomarna. Vårt huvudsakliga mål är att ge varje ungdom en chans till att må gott."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!