GT skrev i går om Andreas Olofsson, 35 år, som efter långvarigt narkotikamissbruk sökt hjälp med avgiftning för att kunna bli fri från sitt missbruk.
Eftersom han inte trodde han skulle klara avgiftningen på egen hand bad han att få bli inlagd. Men nekades. Enligt hans egen utsago var skälet att han inte bedömdes som självmordsbenägen.
Inte självmordsbenägen
GT vände sig till verksamhetschefen för psykiatriska kliniken Marie Härlin Ohlander och frågade vilka kriterier man går på när man avgör om en missbrukare som behöver avgiftas ska läggas in eller ej.
Krävs det risk för självmord?
- Jag kan givetvis inte gå in på hur man bedömt i ett enskilt fall, men allmänt gäller att man gör en helhetsbedömning av patienten där somatiska och psykiatriska faktorer beaktas. Och en av de saker man bedömer är om han eller hon är suicidal, men det är inte det enda, svarar hon.
Poliklinisk vård
Hon säger också att det vanligaste numera är att avgiftning av narkomaner sker polikliniskt. Patienten står då under daglig kontroll och får en daglig tilldelning av medicin för nedtrappning och underlättande av abstinens.
- Det är väldigt få som behöver slutenvård, säger hon.
Och att lägga in en patient som inte bedöms ha det behovet, bara för att han eller hon ber om det, är inte möjligt. Platserna räcker helt enkelt inte.
Under sommarens semesterperiod har psykiatriska kliniken slagit ihop två vårdavdelningar till en. Och nu ligger ett förslag som i princip går ut på att den modellen permanentas. Gotland går då från 17 till 12 vårdplatser inom psykiatrin.
- Vi har haft en väldigt låg beläggning på en av vårdavdelningarna en längre tid och har därför lagt ett förslag på att slå ihop de två avdelningarna till en avdelning med 12 platser. Då gör vi samtidigt en besparing för hälso- och sjukvården, säger Marie Härlin Ohlander.
En sådan neddragning bidrar väl till att det blir svårare att bli inlagd?
- Ja, det är klart antalet platser påverkar hur stringent man är i bedömningarna, säger Marie Härlin Ohlander.
Missbruk är en stor diagnosgrupp inom psykiatrin. Och den har vuxit.
Kostnaden för en vårdplats i slutenvård är cirka 4 000 kronor per dygn.