"Kampen för Hällarna är viktig"
För miljöpartisten Cecilia Nygren, 35 år, hänger det politiska engagemanget ihop med Gotland.Hon är uppvuxen på ön och valde för två år sen att återvända hit.- Här kommer allt så nära. Då är det lätt att engagera sig, säger hon.
Foto:
Kommunalpolitik är ett nytt fält för henne.
- Det började med kampen för Södra Hällarna, berättar hon.
Visst hade intresset för miljöfrågor funnits där även tidigare; hon var bland annat engagerad i djurrättsfrågor under gymnasieåren i Visby. Men då var det idrotten som dominerade. Cecilia Nygren var framgångsrik volleybollspelare och hade siktet inställt på en elitkarriär.
- Jag var erbjuden ett elitseriekontrakt när jag var 21 år, men jag skrev aldrig på. Jag avböjde i sista stund och lät studierna gå före, berättar hon.
Hon for till Uppsala och studerade till agronom och biolog vid Sveriges lantbruksuniversitet. Sedan jobb några år och så beslutet att flytta tillbaka till Gotland. Och då är vi tillbaka till Södra Hällarna.
Debatten om detta område, strax söder om Visby och väster om Toftavägen, hade nyss startat när Cecilia Nygren 2008 tillsammans med sambon Henrik Johansson och nyfödda dottern Ingrid flyttade till Gotland.
- Jag tyckte det var förfärligt att man var beredd att exploatera ett så fantastiskt område - och oåterkalleligen förstöra såna enorma naturvärden. Jag blev verkligen arg och det var med den ilskan det började, säger hon.
Södra Hällarna
Hon engagerade sig i nätverket för Södra Hällarna, var med och samlade namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning och uppvaktade politiker. Och förra hösten bestämde hon sig för att gå med i Miljöpartiet.
- Miljöpartiet var det enda parti som var tydligt med att vilja göra Södra Hällarna till ett naturreservat. Det var det som avgjorde, säger hon.
Varför är det så viktigt att inte bebygga marken vid Södra Hällarna? Området var ju militärt i många år och inte alls tillgängligt för allmänheten.
- Det finns cirka 40 rödlistade arter där, det vill säga arter som hotas av utrotning eller på annat sätt är sårbara. Bara det gör att området borde skyddas. Men det främsta skälet, som jag ser det, är att vi här har fått tillgång till ett helt fantastiskt rekreationsområde - ett område med en otrolig blomsterprakt om våren, unika kalkhällar och klapperstensstrand och som verkligen ger känslan av orörd natur. Och detta bara några minuters gång- eller cykelväg från stan. Hur kan man då välja att bebygga det? Jag fattar det inte, säger hon.
Cecilia Nygren vill att området ska göras tillgängligt för alla människor.
- Inte bara för dem som har rådatt köpa lägenheter med havsutsikt, säger hon.
Hon tycker det är lätt att engagera sig på Gotland.
- Här bryr jag mig verkligen om hur det blir. Att flytta tillbaka hit var ett medvetet val, det är här vi vill bo och det är här vi vill att våra barn ska växa upp. I den fantastiska natur och miljö som Gotland har, säger hon.
Hon menar att det inte behöver finnas någon motsättning mellan naturintressen och utveckling av ön.
- Det finns ingen anledning att bygga inom strandskyddsområden, med lite smart planering kan man undvika det. Se exempelvis på restaurangen vid Djupvik, den har ett fantastiskt läge och en underbar utsikt och ligger ändå utanför strandskyddet, säger hon.
Jämställdhet
Har du några andra hjärtefrågor vid sidan om miljön?
- Ja, jämställdhet. Jag tror vi behöver förändra vår syn på könsroller, det behövs en större medvetenhet. Tjejer och killar är inte så olika, utan vi gör dem olika genom att bemöta dem utifrån traditionella mönster, säger hon.
Hon vill att kommunen ska ha med ett jämställdhetsperspektiv vid allt beslutsfattande.
- Så man vet vilka konsekvenser olika förändringar får för jämställdheten, säger hon.
Du är småbarnsförälder, påverkar det din syn på politik och samhälle?
- Ja, på det personliga planet gör det ju det. Jag tycker till exempel det är snålt med bara 15 timmars barnomsorg i veckan för barn som har mamma eller pappa hemma med ett småsyskon. Det innebär att det yngre syskonet får mycket mindre egen tid med föräldrarna, svarar Cecilia Nygren som själv för närvarande är hemma med sitt andra barn, Armand, 5 månader.
Vi kommer in på jämställdhet här också. Cecilia tycker det är viktigt att föräldraledigheten delas mer jämlikt mellan mammor och pappor. Både för barnets och föräldrarnas skull. Och för jämställdheten. Hon tycker Miljöpartiets förslag att dela föräldraledigheten i tre lika delar är bra.
- En tredjedel ska vara vikt för mamman, en för pappan och en tredjedel får man använda som man vill, säger hon.
Kommunalråd
Opinionssiffrorna ser bra ut för Miljöpartiet. Om valresultatet lokalt går i samma riktning, och om de rödgröna vinner, kommer ni då att kräva en kommunalrådspost?
- Jag är nog för ny för att svara på det. Jag vet faktiskt inte hur man har resonerat här. Men visst skulle det vara roligt med ett miljöpartistiskt kommunalråd!
Vilka förtroendeuppdrag kan du själv tänka dig?
- Jag tänker nog i första hand att sitta i kommunfullmäktige. Som småbarnsförälder tror jag det räcker. Men jag är väldigt intresserad av de frågor som byggnadsnämnden handhar också, svarar hon.
I valmanifestet säger ni att Gotland ska ha en modern färjetrafik, men samtidigt har era språkrör uttalat sig positivt om långsamgående färjor. Hur går det ihop?
- Det har aldrig varit fråga om att ta bort snabbfärjorna. Det är en missuppfattning. Vad vi sagt är att vi sett att det sommartid finns ett utrymme även för mer långsamgående fartyg. Turer som idag kommer fram mitt i natten skulle kunna köra långsammare och komma fram vid 06-tiden i stället. Vi har också sagt att man på allvar måste ta tag i problemet med färjornas miljöpåverkan, svarar hon.
Namn: Cecilia Nygren.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambon Henrik Johansson och barnen Ingrid, 2 år, och Armand, 5 månader.
Bor: Lägenhet i Visby.
Yrke: Handläggare i naturvårdsfrågor på länsstyrelsen (börjar 1 januari 2011, är för närvarande föräldraledig).
Fritid: Idrott, bland annat volleyboll och löpning, yoga och kolonilotten.
Ålder: 35 år.
Familj: Sambon Henrik Johansson och barnen Ingrid, 2 år, och Armand, 5 månader.
Bor: Lägenhet i Visby.
Yrke: Handläggare i naturvårdsfrågor på länsstyrelsen (börjar 1 januari 2011, är för närvarande föräldraledig).
Fritid: Idrott, bland annat volleyboll och löpning, yoga och kolonilotten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!