Kampen mot almsjukan har pågått sedan den upptäcktes på Gotland för 15 år sedan. Länge gjordes det med EU-pengar, men de senaste två åren har det varit oklart hur arbetet ska finansieras.
Sedan 2005 har 62 000 sjuka almar sågats ner och destruerats. Medan almsjukan härjat i övriga Europa har Gotland nu ett almbestånd som betecknas som unikt.
Nyligen kom Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket överens om att bekosta en fortsättning.
– Det är fantastiskt att vi fått förtroende att fortsätta att rädda almarna, säger skogskonsulenten Karin Wågström som ägnat fler år åt kampen mot almsjukan.
Den överenskommelse som träffats innebär att arbetet ska utvärderas vart femte år.
– Vi måste hela tiden se om det går att hitta bättre metoder för att bli effektivare, säger Karin Wågström och berättar att Skogsstyrelsen bland annat börjat använda artificiell intelligens och drönare för att upptäcka sjuka träd.
Efter sommarens inventering sågas för närvarande sjuka träd ner. I sommar kommer en ny inventering att göras, och sedan börjar en ny period med att ta bort sjuka träd till hösten. Och så kommer det att pågå, eller..?
– Det pågår forskning, och kanske kommer det något innovativt i framtiden som kan rädda almarna. Då är det bra att det finns ett bestånd med friska träd på Gotland, säger Karin Wågström.
Det kunskapsunderlag som togs fram inför beslutet visar att det finns över två miljoner almar på Gotland. Utan bekämpning tros större delen av dem vara döda inom 15 år.