På nationell nivå har det den senaste tiden kommit rapporter om brister i vården av äldre med covid-19 på särskilda boenden. Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, kommer därför i juni att genomföra en tillsyn av särskilda boenden som ska omfatta landets samtliga regioner.
Gotland var länge förskonat från smitta på äldreboenden. Men den 25 april stod det klart att smittan tagit sig in på ett av öns särskilda boenden. Huruvida smittan isolerats till det boendet, eller om den spridits till flera, är inget som regionen kommenterar, men arbetet för att förhindra smittspridning på öns äldreboenden fortsätter.
– Alla äldreboenden är högt prioriterade, eftersom den verksamheten har pekats ut som en skör del i den här pandemin, säger smittskyddsläkare Maria Amér.
Geriatrikprofessorn Yngve Gustafson vid Umeå universitet har i flera intervjuer beskrivit den behandling som många äldre får som dödshjälp snarare än vård. Enligt honom har Socialstyrelsen "upprepat till förbannelse att det är bättre att äldre vårdas kvar på äldreboendet" och att de där ofta fått palliativ vård istället för sjukhusvård, syrgas och dropp.
– I majoriteten av kommunerna sätter man inte ens dropp på äldreboenden, och man har inte kompetens att ge syrgas, säger han i en intervju i Läkartidningen.
På öns äldreboenden finns tillgång till både dropp och syrgas, vilket ges efter ordination av ansvarig läkare. Enligt socialdirektör Marica Gardell har personalen också kompetens för att ge den vården.
– Ja, och kan man inte det så ser vi till att man får den utbildningen, hälso- och sjukvården hjälper oss med det.
På Gotland finns ingen generell regel kring om äldre ska vårdas på sitt boende eller på sjukhus.
– Det är en bedömning som görs beroende på hur sjuk patienten är, tillsammans med den primärvårdsläkare som är knuten till boendet, säger Marica Gardell.
Hon menar att äldrevården har vidtagit alla åtgärder för att förhindra smittspridning, genom besöksförbud, uppstramade hygienrutiner, begränsningar av personal och uppmaningar till personalen att stanna hemma vid minsta symptom.
– Jag känner mig väldigt trygg med våra duktiga medarbetare som tar det här på allvar. Sen är det ju också så med den här smittan att man kan bära på den utan att ha symptom, säger Marica Gardell.