KAMPEN MOT OLJAN

Vid middagstid i går kunde Polo M dras loss från sitt grund. Sedan fartyget dragits loss kunde man konstatera att det har stora skador, men att oljeläckaget har upphört.
Nu inleds den största oljesaneringen någonsin på Gotland. I minst en månad kommer 60 personer att arbeta med att rensa stränderna från segflytande tjockolja.

Gotland2004-12-01 06:00
Under förmiddagen i går tömdes det grundstötta fartyget Polo M på ballastvatten och luft trycktes in i tankarna, sedan kunde fartyget dras loss och ankrats upp lite längre ut i viken.
Kustbevakningens dykare kunde vid en besiktning konstatera att fartyget har flera hål i skrovet. Ett av hålen är två gånger fem meter stort. Härifrån har oljan från fartygets tankar störtat ut i havet och skapat ett oljeutsläpp som saknar sitt motstycke på Gotland.
? Vi har varit förskonade, men nu har Gotland drabbats av ett verkligt oljepåslag, konstaterar räddningschefen Jan Bejrum.
Trots att ännu bara cirka ett ton av de totalt 30 ton olja som läckt från fartyget har nått fram till stränderna så vet räddningstjänsten att man står inför tidernas mest omfattande oljesanering på Gotland.
Vid ett möte mellan räddningstjänsten, länsstyrelsens naturvårdsenhet och kommunens miljö- och hälsoskyddskontor och tekniska förvaltning, drog man igår upp riktlinjerna för hur saneringen ska gå till:
Under ledning av räddningstjänsten ska två grupper med vardera 30 sanerare gå ut och samla in den olja som har flutit in till stränderna. Det kommer att bli ett rent handarbete. På de här stenstränderna och strandängarna finns det inga maskiner som kan hjälpa till. Först gör man en grovsanering, och den kommer att inledas redan i dag, senare gör man en mer grundlig rensning.
Det handlar om tjockolja, trögflytande och smetig, och allt går inte att få bort på manuell väg. Den olja som blir kvar efter saneringen kommer därför att täckas med finfördelad bark för att den biologiska nedbrytningen ska påskyndas.

En kilometer per dag
Räddningstjänsten räknar med att de båda saneringsgrupperna tillsammans kommer att kunna sanera cirka en kilometer strand om dagen. Eftersom man nu kan se att två mils kust är drabbad så räknar man med att uppdraget i bästa fall kan vara slutfört om en månad. Men driver det in mer olja på andra kuststräckor, då tar det ännu mycket längre tid och den risken är naturligtvis överhängande när nästan 30 ton olja fortfarande driver runt i havet.
Saneringsledaren Lars Bäckman från Räddningstjänsten har ett drömscenario:
? Det bästa vore om vi fick en fortsatt sydvästlig vind med 1-2 meter per sekund och att vi sedan kunde lokalisera den olja som finns kvar i havet och suga upp den.
? Framtiden hänger helt på om och när oljan kommer in till kusten. Det är den stora osäkerhetsfaktorn, konstaterar Lars Bäckman.
Vilka personer som kommer att ingå in saneringsgrupperna är ännu inte klart, men man inventerar just nu vilka resurser som finns inom kommunen och vilka resurser som man kan hämta från annat håll. Greenpeace har hört av sig, de kan ställa folk till förfogande, Samhall, länsmuseet, frivilligorganisationer och många privatpersoner likaså. De som anlitas för att arbeta med oljesaneringen kommer att få en kort utbildning och tillfällig anställning vid Räddningstjänsten.
? Det är svårt att överblicka hur mycket saneringen kommer att kosta, men det är pengar som vi sedan kommer att återsöka från staten, säger Jan Bejrum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om