Kampen pågår så länge inget beslut är fattat
Det går inte att göra sig oläggnerbar. Det är inte en framkomlig väg. Jag ljög om jag sa att de andra mekaniserade förbanden är dåliga.Det menade P 18-chefen Gunnar Karlsson.Men kommunalrådet Jan Lundgren var mera hoppfull: Kampen pågår och vi har ett gyllene tillfälle att träffa alla partiföreträdare under Almedalsveckan.De båda medverkade vid torsdagens stora hearing i Stockholm om Gotlands framtid, efter höstens försvarsbeslut, det beslut som kan innebära dödsstöten för öns militära verksamhet.Total enighet rådde dock inom församlingen om vikten för Gotland av att P 18 finns kvar även i framtiden.
Det var en imponerande panel som arrangerande Gotlands gille i Stockholm, med ordföranden Mats Ekeroth i spetsen, och Gotlands försvarsförening fått ihop till hearingen i SIF-huset om P 18:s och Gotlands framtid.
Ett möte som antog karaktären av en gotländsk kraftsamling mot en total nedläggning av öns försvarsverksamhet. För försvinner P 18 dras övriga återstående funktioner också med, menade man i panelen.
I denna återfanns en unik samling tunga företrädare för såväl militären, kommunen som länssstyrelsen i form av:
Gunnar Karlsson, chef P 18, Bengt Jerkland, chef Gotlands militärdistrikt, Anders Granat, tf landshövding, Jan Lundgren, kommunalråd, Eva Nypelius, oppositionsråd, Lilian Virgin, riksdagsledamot, Christer Engelhardt, riksdagsledamot, Stefan Persson, Rue, Leif Borgert, rektor Högskolan, Lars Samuelsson, Geab.
Spirituell moderator var f. GA-medarbetaren, chefredaktör Jöran Svahnström. I publiken återfanns bland andra ytterligare välkända militära ö-profiler som f. arméchefen Mertil Melin, överste Krister Arweström och Bengt Hammarhjelm.
<span class=MR>P 18 på halvfart</span>
Bengt Jerkland gick igenom bakgrunden och läget just nu.
I höst bestämmer riksdagen om försvarets framtida öden och äventyr. Ett flertal arméförband kommer att läggas ner. Bland de hotade återfinns Gotlands sista förband, P 18. Nu måste vi skapa så många argument som möjligt för att få vara kvar.
Han framhöll också att P 18 i dag är ett mini-P 18 och tvärtom kan utvecklas i stället för nedläggas.
Det går på halv- eller kvartsfart och kan växa.
Gunnar Karlsson gick igenom det som är bra med P 18. Ett flexibelt förband som producerar det som efterfrågas och med övningsfälten i unik närhet till förbandet. Dessutom med Tofta som ett av landets största om havet räknas in i skjutområdet.
P 18 platsar i framtidens försvarsmakt.
Gunnar Karlssons scenario för öns fortsatta försvarsframtid om P 18 läggs ner var dyster.
Då tynar all annan militär verksamhet bort, hemvärnet bör exempelvis ha ett förband i grunden. Och det är svårt att återskapa det som en gång försvunnit.
Han framhöll också att det inte går att göra sig oläggnedbart. De förband som återstår i landet i dag håller hög kvalitet.
Jag ljög om jag sa att de andra mekaniserade förbanden är dåliga.
Mertil Melin har varit med och lagt ner ett flertal förband som arméchef. Och han höll med, inget förband är omöjligt att lägga ner.
Det handlar om politisk kohandel där målet är att sitta kvar vid makten. ÖB har inget med det hela att göra.
Melin menade att en framtida möjlighet vore att Gotland skulle ha en roll i ledarskap och utveckling av Kaliningrad efter det nya läget där ön nu ligger i centrum omgivet av EU-stater runt Östersjön.
Stefan Persson har gjort en konsekvensanalys av de samhälleliga effekterna vid en nedläggning. Bland dessa: Utflyttning av 500 personer, 320 nya arbetslösa varav 240 från Försvarsmakten. Totalt en procents ökad arbetslöshet och 100 miljoner kronor i minskad omsättning.
Leif Borgert konstaterade att det fann fastlandsexempel där Högskolan på orten intagit gamla regementen.
Men vi har inga sådana planer, försäkrade han. I stället har vi gemensamma intressen i vissa utbildningar, ett ovanligt samarbete som kan utvecklas ytterligare.
<span class=MR>Inga hämningar</span>
Anders Granat är ju statens förlängda arm på ön och han erkände att när ett beslut är fattat måste detta följas.
Men, här är inget beslut fattat än så det finns inga hämningar.
Jan Lundgren menade att P 18 måste bli kvar till snart sagt varje pris.
Här gäller hårda fakta. Vi har med råge tagit vår del av omställningen: KA 3, Lv 2, A 7 är nedlagda. Kampen pågår och vi har ett gyllene tillfälle att träffa alla partiföreträdare under Almedalsveckans frukostmöten. Hoppet finns, vi gör vad vi kan. Mitt intryck är att vi gjort avtryck, uttryckte han sig.
Försvarsminister Leni Björklund hade också meddelat att om försvarspolitiska skäl väger jämnt mellan förbandsorter så avgör regionalekonomiska skäl.
Jan Lundgren framhöll också att man i lobbyingarbetet har tillgång till landets främsta rådgivare, dock utan att vilja avslöja detta namn på Jöran Svahnströms direkta fråga.
Hearingen innebar en rejäl genomlysning av försvarsfrågan och de församlade företrädarna, militära såväl som politiska, var helt eniga:
P 18 skall finnas kvar och nu arbetar man gemensamt mot detta mål.
Ö-läget. Bengt Jerkland orienterade om förutsättningarna inför höstens försvarsbeslut.
Hack. Vi riskerar ett hack i utvecklingen om P 18 försvinner menade Lars Samuelsson och Leif Borgert instämde.
Debatt. Stefan Persson, Eva Nypelius, Jan Lundgren och Gunnar Karlsson lyssnar till Anders Granaths inlägg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!