Kan bli ännu dyrare med nya regler – regionens vädjan

Ny EU-regler kring utsläpp riskerar att skapa ökade kostnader för färjetrafiken. Nu vill Region Gotland att regeringen ska anmäla Gotlandstrafiken som ett undantag.

Om undantaget inte ges kan det innebära en ekonomisk smäll för resenärerna.

Om undantaget inte ges kan det innebära en ekonomisk smäll för resenärerna.

Foto: Malin Stenström

Gotland2023-06-05 19:30

Med start 2024 ska sjöfarten stegvis fasas in i EU:s utsläppshandelssystem. Systemet omfattar utsläppsrätter och handel med dessa och finns till för att minska utsläpp av växthusgaser samt för att skynda på omställningen till fossilfria bränslen.

För Gotlandstrafiken riskerar det att innebära ökade kostnader, vilket i längden lär slå mot resenärer och producenter som fraktar sina varor. I en skrivelse till regeringen ber nu Region Gotland om att staten ska anmäla undantag för Gotland fram till nästa färjetrafikavtal år 2027.

– Gotlandstrafiken behöver ställa om och Gotlands färjetrafik ska visa vägen för hur de klimat- och transportpolitiska målen kan nås. Det har vi tillsammans i Gotlands Trafikråd tagit tydlig ställning för genom de gotländska ståndpunkterna. Vi menar att regeringen antingen får ta kostnaden eller begära undantag. Andra öar i Europa kommer troligtvis också att begära undantag då förutsättningarna för sjöfarten inte är i fas nu för gröna bränslen. Kostnaden kan inte läggas på lokalsamhälle i form av högre biljettpriser eller sämre tillgänglighet, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Att undantaget ska gälla fram till dess att nästa upphandling är klar bygger på att regionen förutsätter att trafiken då ska vara så fossilfri som möjligt.

Chanserna att få undantag verkar på förhand vara relativt goda. Enligt EU:s regler kan öar med en befolkning under 200 000 personer få anstånd. Beslutet om att begära undantag ligger på den svenska regeringen.

I skrivelsen har Region Gotland punktat upp ett antal medskick till regeringen att ta ställning till, som nedan finns citerade i sin helhet.

  • Gotlandstrafiken måste ställa om, men merkostnader kan inte bäras lokalt av företag och samhälle, i form av ökade rese- och transportkostnader eller sämre tillgänglighet.
     
  • Staten bör anmäla undantag för Gotlandstrafiken från EU ETS tills nu gällande färjetrafikavtal löper ut sista januari 2027.
     
  • Det är regeringen som har ansvar för att Sverige klarar att leva upp till EU:s utsläppsrätter för sjöfarten. Merkostnader som uppstår i det fall regeringen väljer att inte söka undantag för Gotlandstrafiken måste bäras av staten och kan inte läggas över på resenärer och fraktköpare i färjetrafiken.
     
  • Från och med februari 2027 förutsätter vi att staten upphandlar fossilfri färjetrafik i största möjliga mån. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!