"Kan bli besvärligt för Gotland på lång sikt"

Gotland har väldigt få utrikes födda invånare jämfört med resten av landet, något som kan bli ett problem. "Det här kan bli en utmaning på sikt", säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Gotland hamnar på plats 282 av landets 290 kommuner när det gäller andelen utrikes födda invånare.

Gotland hamnar på plats 282 av landets 290 kommuner när det gäller andelen utrikes födda invånare.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2020-01-03 08:09

Enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, så hade Gotland 4 455 utrikes födda invånare den 31 december 2018. Den siffran motsvarar 7,5 procent av det totala invånarantalet på ön, och det placerar Gotland så långt ner som på en 282:a plats av Sveriges 290 kommuner när det gäller andelen utrikes födda. Rikssnittet ligger så högt som på 19,1 procent.

Annika Wallenskog är chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, SKR, och hon säger att det på sikt kan bli ett problem för Gotland att man har så få invånare som är födda utanför Sverige.

– Gotland har ju som region den största demografiska utmaningen redan som det är med en åldrande befolkning där man tappar invånare i arbetsför ålder. I och med att man dessutom är en ö, vilket gör det svårare att arbetspendla, så kan det här på lång sikt bli ganska besvärligt för Gotland, säger hon.

Annika Wallenskog säger att det optimala för Gotland hade varit att få in fler invånare i arbetsför ålder som snabbt kan komma in i arbete. 

Det finns ju de som menar att utrikes födda kostar mycket pengar och belastar kommunernas budget. Stämmer det?

– Det är ju en jättestor skillnad mellan kommunerna. För de kommuner med stor andel utrikes födda så kan det ju vara en kostnad, medan det i kommuner där de utrikes födda snabbt kommit i arbete så har det varit en förstärkning till kommunen. Ser man till riket som helhet så motsvarar det ekonomiska biståndet endast en procent av kommuner och regioners sammantagna kostnader.

Skillnaderna mellan kommunerna när det gäller andelen utrikes födda invånare är stora. I Botkyrka och Haparanda är exempelvis 42 procent av invånarna födda utanför Sveriges gränser, medan andelen i Piteå ligger 6,5 procent. Enligt Annika Wallenskog hade det bästa för Sverige varit en jämnare fördelning.

– Det bästa vore ju att fler bor där det finns arbete i stället för där det finns billiga bostäder. 

Vad beror de på att det blivit så stora skillnader? Varför har så få bosatt sig på Gotland till exempel?

– Det är svårt att svara på, men det man kan se är att de städer och orter som byggde flyktingförläggningar 2015 har högre andel utrikes födda än platser som inte gjorde det. Jag tror även att priser på bostäder spelar in, och där ligger ju Gotland generellt sett ganska högt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!