Hittills ska inga farliga situationer ha uppstått. Men den nya lagstiftning som infördes i januari 2010 säger att hovslagare som inte är godkända av Jordbruksverket, har behandlingsförbud. De får inte arbeta med sjuka djur, men de får sko och verka hästar som vanligt.
Gotland är landets i särklass hästtätaste län. Här finns cirka 10 300 hästar, enligt Jordbruksverkets statistik. Det finns 180 hästar på 1 000 invånare här, mot i snitt 39 i hela landet.
Närmast efter Gotland kommer Blekinge, där finns det 74 hästar per 1 000 invånare.
- Det är helt klart ett problem att ön inte har någon godkänd hovslagare eftersom man då inte kan göra allt. Men jag tycker inte att någon behöver vara orolig, det finns många bra hovslagare här som vill bli godkända, menar hovslagaren Fredrik Strange.
Mårten först?
Förts ut på ön kan bli Mårten Herlin, som till sommaren är klar med sin utbildning i Skara.
I går hade han och 11 andra hovslagare på ön sammankallats av länsveterinären för att informeras av Jordbruksverkets utsända Helen Loor om lagen och om hur hovslagarna påverkas av den i praktiken.
- Det är viktigt för djurskyddet att ön får godkända hovslagare och ingen här på mötet har ifrågasatt det. Kanske kan Jordbruksverket ordna en vidareutbildning på ön om det skulle behövas, säger Helen Loor.
- Tyvärr räcker inte mina meriter, jag behöver lite vidareutbildning för att bli godkänd, konstaterar Cia Odén som arbetat som hovslagare i 25 år.
Övergångsperiod
Om någon bryter mot behandlingsförbudet behöver i och för sig inget hända, så länge inga misstag begås. Men om något går fel kan det leda till åtal och straffet bli böter eller fängelse.
Ännu har inget ärende hamnat i domstol, men utredning har inletts i något fall på fastlandet, enligt Helen Loor.
- Den nya lagen har tillkommit för att säkerställa ett starkare djurskydd. Nu finns cirka 110 godkända hovslagare i landet, säger Helen Loor.
Under en övergångsperiod, fram till utgången av 2014, får även ej godkända hovslagare vid behov ge lugnande medel till hästarna.