Kan bli kvar som egen högskola

Det blev inget beslut om samgående för högskolan i går.I stället kan HGO bli kvar som självständigt lärosäte.- Det kan mycket väl bli resultatet, säger styrelseordförande Carin Götblad.

Gotland2011-10-07 04:00

I månader har högskolan utrett en sammanslagning med ett större universitet.

HGO har sneglat på såväl Södertörns högskola som universiteten i Uppsala och Linköping.

Men resultatet kan bli precis tvärtom. Efter två dagars mangling på Furillen lyckades högskolestyrelsen inte fatta något beslut om samgående igår.

Redan sent i onsdagskväll konstaterade rektor Jörgen Tholin på twitter att styrelsen var "överens om att ytterligare beredning av frågan krävs".


Två sidor
I stället ska rektorn nu gå vidare med två av alternativen: att gå samman med Uppsala - eller strunta i ett samgående helt och hållet.

- Det är oerhört viktigt att sådana här frågor körs i botten ordentligt - inte minst alla fördelar med att vara en fortsatt självständig högskola. Alla mynt har två sidor, man måste väga vad man eventuellt förlorar när man går samman med en annan högskola, säger HGO:s styrelseordförande Carin Götblad.

Utbildningsdepartementet har gjort glasklart att antalet högskolor måste minska. Om styrelsen till slut bestämmer sig för att låta HGO köra vidare på egen hand innebär det att man sätter sig rejält på tvären mot de direktiv som kommit från Stockholm.


Krävs förändringar
- Det är klart att det finns en viljeinriktning från departementet när det gäller de små högskolorna. Men högskolestyrelsen har integritet att fatta de beslut som är bäst för Gotland långsiktigt. Styrelsen beslutar vad den vill, slår Carin Götblad fast.

Jörgen Tholin har nu fram till december på sig att mejsla ut alternativen. Men oavsett vilket det blir är Carin Götblad tydlig med att det krävs stora förändringar på HGO.

I utredningen av högskolan som släpptes i går pekar utredaren på flera svagheter, bland annat brist på specialistkompetens och för hög arbetsbelastning.

- För mig handlar det om att se till att Gotland får så bra möjligheter det bara går vad gäller anslag och utveckling. Fokus är att Gotland behöver en högskola som utvecklas och blir starkare och har en jämn, hög kvalitet.

Utredningen om högskolans framtid slår fast att HGO måste bli bättre på flera plan. Några av de svagheter som pekas ut är:

* Otydligt ledarskap

* För dålig effektivitet

* Hög arbetsbelastning

* För dålig förankring på Gotland

* Brist på specialistkompetens

Samtidigt lyfter utredaren också fram flera styrkor, till exempel en bra distansutbildning och engagerad personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om