Kan bli nytt bränsle för Cementa i Slite

Nu ska skiten torkas och eldas!
Tekniska nämnden beslutade i går att begära ett tilläggsanslag med 20 miljoner kronor för att bygga en slamtork så att avloppsslammet från öns reningsverk kan torkas till brännbara pelletar som sedan skulle kunna eldas med i Cementas ugnar i Slite!
­ Vi hade hoppats att bönderna skulle ta emot slammet igen, men vi ger upp nu. Vi kan inte vänta längre, vi måste göra något och då blir det en torkanläggning. Om sedan Cementa kunde elda det torkade slammet vore det ju perfekt!
Renast i Slite
Torken ska byggas vid avloppsreningsverket i Visby.
Det är bara Cementa som kan ta emot det torkade slammet eftersom höga krav ställs på rening av rökgaserna.
Anledningen till att lantbrukarna inte tar emot slammet är ju att det innehåller bland annat tungmetaller som kan föras in i näringskedjorna, d v s via livsmedel in i människokroppen.
Men den reningsutrustning Cementa har, de mycket höga förbränningstemperaturerna samt de själva cementprocessen i ugnarna, gör att utsläppen skulle kunna minimeras.
Kommunstyrelsen avgör om det blir något av med slamtorken.
Mer från tekniska nämnden:
Fröjelprojektets VA
Nämnden är positiv till tanken på en ny industrigata som skulle underlätta för trafiken till och från Snicken, Visby energi AB:s fjärrvärmepanna med flera verksamheter på gamla Slitevägen. Den nya anslutningen skulle i så fall byggas öster om vägen mot Dalhem, direkt mot väg 147.
Nu nås också Gotland av skrotbilskampanjen som administreras av Stiftelsen Håll Sverige rent!
Skrotet ska väck!
Ödet för Ödistomten, den omdiskuterade vid S:t Hansskolan, är ännu inte definitivt avgjort.
Protesterna blev ju minst sagt starka när det blev känt att tekniska nämnden vill sälja tomten för att förbättra kommunens ekonomi, samtidigt som tomten är skolans enda gröna plätt.
Barn- och utbildningsnämnden har begärt information om vad som är i görningen, tekniska nämndens besked är att frågan om en försäljning nu ligger på kommunstyrelsens bord.

Gotland2002-06-28 04:00

Avloppsslammet har varit ett stort bekymmer för kommunen i många år.
Allt sedan lantbrukarna vägrade ta emot slam och köra ut det på åkermarken, har kommunen haft ett problem som också kostat stora pengar.
­ I dag körs slammet på bilar till Norrköping. Det rör sig om fyra tusen ton om året, säger Ove Nyman ordförande i tekniska nämnden.
Företaget som vill bygga en stor anläggning i Fröjel för permanent- och friitdsboende, är villigt att betala fem miljoner till kommunen för att få en snabbare utbyggnad av va-nätet i Fröjel.
Nu ska man skriva avtal om va-utbyggnaden som är A och O för projektets genomförande.
Tusentals bilar har redan hämtats i svenska marker, och med de höjda ersättningarna har det gett en bra slant till stiftelsen samtidigt som kommunerna befriats från besvärande, rostigt skrot i både skogar och i tätbebyggda områden.
Man räknar med att Gotland gömmer cirka 1500 skrotbilar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om