Kan leda till nedläggning av flera vårdcentraler på landet
Bristen på fast anställda läkare utanför Visby kan på sikt leda till nedläggning av vårdcentralerna i Roma och Klintehamn. Kvar blir då vårdcentraler i Slite och Hemse samt tre centraler i Visby.Det tror cheföverläkaren Andrea Widén, som är kommunens primärvårdssamordnare. Ett headhunter-företag, Rexed, anlitas nu för att locka läkare till den gotländska landsbygden. Långsiktigt tror Andrea Widén att det är färre men större vårdcentraler som behövs.
Vårdcentralen i Roma byggdes 1990. I början var det fullbemannat med läkare. Men sedan har det aldrig varit det. Om man hade väntat några år tror jag inte att den vårdcentralen hade blivit byggd. Lokalerna där är bland de dyraste vi har inom primärvården, säger Andrea Widén.
Totalt finns på Gotland 20 fast anställda distriktsläkare, varav två jobbar halvtid. Därtill finns fyra ST-läkare (det vill säga läkare under utbildning), två långtidsvikarier och sex stycken hyrdoktorer.
<span class=MR>Hård konkurrens</span>
Det är hård konkurrens från storstäderna. Vi har haft många läkare på kroken. Men till slut så är det något annat som avgör, kanske att den äkta hälften inte kan få något jobb här, säger Andrea Widén.
Alla metoder prövas nu för att locka läkare att jobba utanför Visby. Nästan alla vill ju till Visby och det finns ett motstånd mot att jobba utanför Visby. Sedan måste vårdcentralerna vara tillräckligt stora för att kunna handleda läkare under utbildning, säger Andrea Widén.
Övrig personal vid vårdcentralerna utanför Visby fungerar jättebra och det är tack vare dem som primärvården utanför Visby fungerar. Där finns kontinuitet, kompetens och lojalitet. Det är väldigt sårbart när läkarsituationen ser ut som den gör. Men patienterna får sin vård. Befolkningen behöver inte vara orolig för primärvården, säger primärvårdssamordnare Andrea Widén.
<span class=MR>Erbjuds lönetillägg</span>
Headhunter-företaget Rexed anlitas nu för att hitta och locka läkare till den gotländska landsbygden. För detta får de 40 000 kronor samt 25 000 kronor för varje läkare som kommer och stannar här.
Läkarna lockas också med lönetillägg på 3 000 kr i månaden för att jobba i Hemse, 2 500 kr i Slite och 1 500 kr i månaden för att jobba i Roma.
Det här är ingen hög kostnad jämfört med vad det skulle kosta att annonsera i någon medicinsk tidskrift, annonser som nästan ingen läser, tror Andrea Widén.
Men hon tror inte att detta löser problemen långsiktigt. Hon anser att det behövs färre och större vårdcentraler både på den gotländska landsbygden och i Visby.
Skulle man satsa på att bara ha vårdcentraler i Slite, Hemse och Visby och då satsa på team, ja då behövs lite större enheter, där man också bedriver utbildning. Risken är annars att man sitter som en ensamvarg och hela korthuset rasar, tror Andrea Widén.
En idealstorlek för en vårdcentral är att ha 4-6 läkartjänster. Det är alltså vad man skulle ha i Slite och Hemse.
Men i Visby då?
Där tror Andrea Widén att det blir tre centraler kvar.
<span class=MR>Tre kvar i Visby</span>
Söderväg ligger bra till och blir kvar, trots att försäkringskassan vill in i hela det huset. Gråbo kommer att bli en mycket större vårdcentral än i dag. där ska man ha sex läkartjänster. Så Korpen, Söderväg och Gråbo blir kvar medan Bredgatan försvinner, säger Andrea Widén.
Tre stora vårdcentraler i Visby och två utanför, i Slite och Hemse. Men att ersätta vårdcentralen vid Söderväg med en ny på Visby lasarett, tror Andrea Widén inte på.
Hon ser gärna någon form av primärvårdsverksamhet på lasarettet, men tror det blir svårt att hålla en ren vårdcentralsprofil på lasarettet. Det vet man från andra delar av landet där man har försökt.
<span class=MR>Familjeläkarsystem</span>
En annan satsning som görs är det så kallade familjeläkarsystemet.
Långsiktigt ska detta ge distriktsläkarna en bättre arbetsmiljö med färre patienter per läkare.
Det är först nu efter ett halvår som vi börjar få kontroll på systemet. Nu kan vi tydligt se hur vi ska göra och vi har ett ersättningssystem kopplat till ett antal individer listade per läkare.
Nu vet läkarna hur många patienter de hare. det har de tidigare inte vetat. Jag tror att det här blir bra på sikt, säger Andrea Widén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!