Kan leva vidare som friskola
Skolan i När är en av alla de landsbygdsskolor som hotas av nedläggning.Men föräldrarna och sockenutvecklingsgruppen hoppas att nedläggningsplanerna ska skrotas eller skjutas på framtiden. Det är så mycket på gång i socknen. Lägger de ned skolan så slår de undan benen för oss i När, säger Clas Pettersson i sockenutvecklingsgruppen.
Nu är det på förslag att skolan i När ska läggas ned och att alla elever ska flyttas över till Garda skola hösten 2006. Men föräldrarna till barnen i skolan och sockenutvecklingsgruppen stretar emot.
De vill ha skolan kvar. I går kväll arrangerades det ett möte om saken med bun-ordföranden Brittis Benzler och Per Westholm från barn- och utbildningsförvaltningen.
Jag inser att en skola inte kan vara hur liten som helst, men i utredningen om framtiden för skolan i När har man inte gjort någon som helst konsekvensanalys av vad det här kommer att innebära. Hur mycket kommer man att spara? Vad kommer det att innebära för eleverna? Och vad kommer det att innebära för socknen, undrar Clas Pettersson från sockenutvecklingsgruppen.
Clas, och många med honom, hoppas att elevunderlaget i När ska vända. Inom sockengruppen jobbar man på flera fronter med att få fart på inflyttningen till När och utvecklingen av socknen: Man inventerar tillgången på tomter för permanentboende, man försöker att skapa fler arbetstillfällen och man försöker att göra När - Lau mer attraktiva som bostads- och arbetsort. Dessutom bygger både När-bodi och sparbanken ut sina verksamheter.
<span class=MR>Rör på sig</span>
Sockenarbetet rullar på bra just nu. Det är flera tomtköp på gång och det verkar som om unga är intresserade av att flytta in. Det rör sig på flera håll, då tycker jag inte att de ska slå undan benen för oss genom att lägga ned skolan, säger Clas Pettersson och fortsätter:
Lägger man ned skolan kan det dra igång en negativ spiral för utvecklingen i socknen. De som flyttar till När gör ju det för att de vill ha sina barn i en trygg miljö i en mindre skola.
I utredningen om skolan i När tänker man sig att eleverna ska flyttas över till Garda skola hösten 2006, då ska det, enligt elevunderlags-prognoserna finnas 142 barn i den skolan.
Clas Pettersson är skeptisk till att man skapar en så stor skola. Han frågar sig hur det ska bli med elevantalet i klasserna och hur man ska kunna tillgodose behoven för de barn som behöver gå i mindre grupper.
Man måste sätta barnen i första hand. I en liten skola leker alla med alla och de lär sig att ta hänsyn till varandra. Med den direktkontakt som finns mellan föräldrarna blir det också lättare att reda ut de problem som uppstår. Om man flyttar eleverna till Garda kan det inte bli så, där är det 3-4 mil mellan områdets yttre gränser.
Om politikerna klubbar igenom en nedläggning av När skola, så kommer det sista ordet ändå inte att vara sagt, tror Clas Pettersson. Bland föräldrarna har man redan börjat tala om att i så fall göra När skola till en friskola.
Hotad. Skolan i När hotas av nedläggning, om förslaget drivs igenom är föräldrarna inte främmande för att låta skolan leva vidare i form av en friskola. De vill ha sin skola kvar, den är ett viktigt nav i en socken som vill locka till sig fler permanentboende familjer.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!