"Kan sänka skatten med 2:55"

Två kronor och 55 öre. Så mycket kan man sänka skatten på Gotland om man effektiviserar sjukvården och tar mer betalt av bussresenärerna.Det hävdar Skattebetalarnas förening. Men i beräkningarna ingår inte konsekvenserna.

Robert Gidehags budskap är att det finns en potential att minska skatten på ön med över två kronor genom besparingar inom vård och kollektivtrafik. Foto: Bengan Zettergren

Robert Gidehags budskap är att det finns en potential att minska skatten på ön med över två kronor genom besparingar inom vård och kollektivtrafik. Foto: Bengan Zettergren

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-01-16 04:00
Skattebetalarnas förening åker land och rike runt och informerar om hur mycket man kan sänka kostnaderna inom hälso- och sjukvård samt kollektivtrafik genom effektiviseringar. På tisdagen var det Gotlands tur.
Och det finns pengar att hämta, enligt Skattebetalarna. Närmare bestämt 187,9 miljoner kronor, vilket motsvarar 2:55 kronor i skattesänkning.
-Vi pekar på besparingspotentialen. Hur mycket som verkligen kan sparas, och hur det ska gå till, är politikerna och tjänstemännen sak att komma fram till, säger Skattebetalarnas vd Robert Gidehag.
Besparingarna har räknats fram genom att man jämfört kostnaderna på Gotland med de landsting som har landets lägsta kostnader.

Spara på sjukvården
Den största delen, drygt 170 miljoner kronor, kan sparas inom hälso- och sjukvården. Det kan jämföras med de cirka 40 miljoner kronor i budgetunderskott som vården dras med.
-Det är klart att det finns utrymme för effektiviseringar, men 170 miljoner - det uppdraget skulle jag inte åta mig. Vår ribba ligger på 30-40 miljoner. Den utmaningen har vi antagit, säger Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör på Gotland, i en kommentar.
-Vi är unika i Sverige. Vi har ett akutsjukhus trots att vi egentligen har ett för litet befolkningsunderlag. Men jag tror inte att vi vill klara oss utan den trygghet som det innebär, säger Ann-Christin Kullberg.
När det gäller kollektivtrafiken sägs det att Gotland skulle kunna spara 17 miljoner kronor.
-Vi skulle kanske få in två miljoner kronor om vi slopade Bussiga kortet och återgick till skolkort, säger Per-Arne Jonsson, som basar för kollektivtrafiken på Gotland.
Bussiga kortet står för över hälften av resorna på Gotland. De flesta av resorna görs med periodkort som kostar 675 kronor och ett fåtal görs som enkelresor.

Periodkort för 2 500 kr
För att spara in resten av pengarna, cirka 15 miljoner kronor, skulle man vara tvungen att höja priset på ett periodkort med ungefär 2 500 kronor.
Vad det skulle få för konsekvenser för resandet finns inte med i Skattebetalarnas beräkningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!