När Australien införde åldersgräns och stängde sociala medier för alla under 16 år fick landet världens blickar på sig. Men frågan utreds nu även i Sverige. Regeringen överväger att införa ett förbud mot sociala medier för barn och unga. Utbildningsminister Johan Pehrson (L) diskuterar just nu frågan med statsminister Ulf Kristersson (M) och vice statsminister Ebba Busch (KD).
På Södervärnskolan i Visby råder mobilfri skoldag. Sociala medier är därmed något som eleverna får använda på sin fritid. Och det gör de – både ofta och länge.
– Alldeles för mycket, jag kan på riktigt ha upp till åtta timmar om dagen och det är alldeles för mycket, säger Algot Morian, nyss fyllda 15 år.
Han välkomnar ett förbud med åldersgräns, och vill gå ännu längre än Australien – med 18 år för vissa appar och sociala medier.
– Jag hoppas att vissa sociala medier försvinner. Tiktok är något av de värsta.
Alla sociala medier, menar skolkamraterna på Södervärn, går därmed inte att bedöma likadant.
– Vi använder de vanliga, som Snapchat, Instagram och TikTok, säger niondeklassaren Elina Sahlberg, medan kompisen Vera Nygren fyller på listan med Pinterest och Youtube.
Bland 15-åringarna är Facebook däremot hopplöst ute.
– Det använder vi mest för att lättare kunna logga in på spel. Det låter kanske lite taskigt mot gamlingarna, men vi vill inte vara där våra föräldrar är, säger Algot Morian.
Hur mycket tid som 15-åringarna lägger på att konsumera sociala medier på nätet skiljer sig markant. Eneas Hejdström surfar bara en dryg halvtimme om dagen.
– Jag tycker att Australien gjorde det väldigt bra. Många sitter alldeles för mycket på sociala medier och skickar suddiga bilder till varandra, säger han och vill att Sverige går samma väg.
Ungas användande av sociala medier är en het potatis. Var tredje förälder bråkar med sitt barn om skärmtid, visar en ny studie från Internetstiftelsen. Enligt rapporten har i dag fler barn en skärm än en pappersbok i sängen innan de ska somna.
– Det är inte bra för hjärnan att sitta framför en skärm med blått ljus, säger Eneas Hejdström och berättar att han själv behöver åtminstone en och en halv timme mobilfri tid på kvällen innan han kan somna.
Att bara skriva och umgås med andra på sociala medier, menar han, kan också lätt skapa problem – när man inte ser eller känner hur andra reagerar.
– Då blir det svårt att uppfatta signaler och lätt missförstånd.
Trots positiva sidor finns betänkligheter kring ett förbud liknande Australiens. Det menar Vera Nygren.
– Det är väldigt viktigt att få kontakt med nya människor, och har man inte så mycket vänner i skolan kan sociala medier vara bra, säger hon och menar att de för många unga är en stor del av deras vardag.
När regeringen nu ska utreda frågan, anser hon, vore ett alternativ till åldersgräns istället att införa en tidsgräns.
– Folkhälsomyndigheten rekommenderar max två timmar om dagen för ungdomar och det tycker jag vore ett bra förslag.
Bland de sociala medier som frodas i Vera Nygrens mobil är Youtube något hon absolut inte vill lagföra bort.
– När jag inte förstår något i skolan, som till exempel i matten, då tittar jag på Youtube och fattar, säger hon och berättar om instruktionsvideos för det mesta som samlas där.
Hur det går för regeringen med översynen och ett eventuellt lagförslag lär bli något eleverna nu kan följa i nyhetskanaler i sina mobiler.
– Jag vet att det inte är bra för mig, och jag tycker Australien har gjort det bra, säger Algot Morian.