"Kan tänka oss att inrätta ett barnahus på Gotland"

Visar regeringens utredning positivt resultat kan snart ett speciellt barnahus, för barn som utsatts för övergrepp, bli verklighet på Gotland.- Jag ser inga nackdelar egentligen, säger social- och omsorgsnämndens ordförande Gustaf Hoffstedt (m).

Gotland2008-03-06 04:00
I dag presenteras regeringens utredning "Det blir nog bättre för barnen...". Utredningen visar i vilken omfattning socialtjänst, polis, åklagare, sjukvård och barnpsykiatri i dag arbetar för barnets bästa när de tar hand om barn som utsatts för brott.
Resultatet av utredningen skulle kunna leda till att det bildas ett barnahus på Gotland.
- Jag har inte sett rapporten, men jag ser inga nackdelar med ett barnahus egentligen. Som första steg ville vi se ett fördjupat samarbete mellan socialtjänsten, polisen och åklagarmyndigheten, vi ville avvakta utredningen först. Men är det väldigt positiva signaler i den så kan vi tänka oss att inrätta ett barnahus, säger Gustaf Hoffstedt (m), ordförande i social och omsorgsnämnden.
Frågan om att inrätta ett barnahus på Gotland väcktes redan 2006.

Slussas runt
I dag slussas barn som anmält övergrepp runt mellan olika myndigheter och måste upprepa sin berättelse gång på gång. Tanken med barnahuset är att det utsatta barnet bara ska behöva berätta om sina upplevelser för en person och vid ett enda tillfälle.
Samtalet ska ske med en barnpsykolog och de andra berörda myndigheterna ska kunna ta del av samtalet genom en videoupptagning. Utifrån samtalet kan tjänstemännen snabbt besluta om både läkarundersökning och omhändertagande.
Sedan 20 år tillbaka har Gotland en samrådsgrupp med representanter från social- och omsorgsförvaltningen, polis och åklagare. Enligt Kerstin Blomberg från Rädda barnen räcker det inte.
- Det finns många fördelar med ett barnahus. Den viktigaste är att det är skonsammare för barnen. Vi från Rädda barnen vill att regeringen medverkar till att det blir fler barnahus genom särskilda stimulanspengar. Sedan behöver det inte vara ett speciellt hus, utan det kan lika gärna vara en lägenhet också, säger Kerstin Blomberg, distriktsordförande för Rädda barnen.
Barnahus tillämpas sedan länge i stor utsträckning både på Island och i USA. Flera svenska kommuner har redan startat barnahus och på samtliga håll har verksamheten permanenterats.
Enligt FN:s barnkonvention förbinder sig samtliga medlemsstater att alltid verka verka för barnets bästa. Men engagemanget för barnahusen kommer inte bara uppifrån. För två år sedan fick Kerstin Blomberg påtryckningar från ett barn som själv blivit utsatt för övergrepp.
- En ung flicka sökte upp mig och sa att hon ville starta en insamling till ett barnahus. Hon ville att det skulle bli bättre för barn i dag. Det var väldigt starkt gjort av henne, tycker jag.
Förra året fick polisen på Gotland in 35 anmälningar om misshandel av barn under 15 år. När der det gäller sexualbrott mot barn var siffrorna ännu högre, 44 anmälningar gjordes till polisen. Och gällande hot och ofredande av barn under 18 år handlade det om hela 80 fall.
Kerstin Blomberg tror också att det finns ett mycket stort mörkertal, eftersom många är rädda för att anmäla.

Så säger FN:s barnkonvention
Artikel 3 i barnkonventionen säger att det är barnets bästa som ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet, vare sig de vidtas av offentliga eller privata välfärdsinstitutioner, domstolar, administrativa myndigheter eller lagstiftande organ.
Begreppet "barnets bästa" är konventionens grundpelare och har analyserats mer än något annat begrepp i barnkonventionen.
Vad som är barnets bästa måste avgöras i varje enskilt fall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!